Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
chcialbym wypolerowac pokrywe zaworow zeby miala efekt zblizony do chromu czy ktos wie jak to zrobic domowym sposobem ile taka operacja trwa czy to wogole wykonalne jesli tak to prosze oopis jak to zrobic , z gory dzieki wielkie
Opublikowano

Aluminium raczej nie dopucujesz do połysku chromu, ale na twoim miejscu poeksperymentowałbym z preparatami do spolerowywania lakierów. Może coś da. Zrobiłem kiedyś "tuning optyczny" :twisted2: stalowej pokrywy zaworów w Skodzie 130. Fabrycznie pomalowanej na czarno, ale farba już odłaziła i wyglądało to fatalnie.

Przy okazji regulacji zaworów zdrapałem z dekla co się dało, odtłuściłem, wyszorowałem do suchego, psiłknąłem farbę udającą chrom (3-4 warstwy) i na koniec lekko wypolerowałem pastą Tempo. Nie był to efekt chromu, ale ładnie, delikatnie spatynowanego srebra. Farba trzyma do dziś, nie łuszczy się, tylko trochę obtarła się od linki ssania.

- No, stał tutaj! Był! Patrzył na swoje paznokcie! Rozpłynął się! Nie ma go!

(Bogumił Kobiela we "Wszystko na sprzedaż". Rok później rozbił się na amen swoim białym BMW).