Skocz do zawartości

LIFING 2001/2002 a sprawa silnika 2.0D

Rekomendowane odpowiedzi

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

witam, mam pytanko jak to jest z liftem i nowymi silnikami CR w e46. Zastanawiam sie nad kupnem e46 kombi 2001 rocznik (koncowka) , auto jest po lifcie ale wlasciciel twierdzi ze ma motor 136 konny, czy to mozliwe ze po lifcie wrzucali jeszcze te starsze jednostki czy juz tylko CR ????

dziekuje

Opublikowano
Z tego co wiem to raczej nie możliwe. Może właściciel zrobił przekładkę.
BAYERISCHE MOTOREN WERKE
Opublikowano
...czy nr vin wyjasni ta sprawe ????

A masz ten VIN? Wpisz TU ostatnie 7 znaków i już coś będziesz wiedział. M47N to silnik CR.

Opublikowano
oba silniki są CR. tyle że 136 KM to CR pierwszej generacji (1000bar-ciśnienie wtrysku), a 150 K to CR II generacji (1600bar- ciśnienie wtrysku). Różnią sie te silniki minimalnie pojemnością, bodajże 136KM ma 1951cm3, 150KM ma 1995cm3
Opublikowano
oba silniki są CR. tyle że 136 KM to CR pierwszej generacji (1000bar-ciśnienie wtrysku), a 150 K to CR II generacji (1600bar- ciśnienie wtrysku). Różnią sie te silniki minimalnie pojemnością, bodajże 136KM ma 1991cm3, 150KM ma 1995cm3

136ps jest nie na CR lecz na pompie wysokiego ciśnienia VP44 (1850 bar), CR pierwszej generacji nie miał 1000 lecz 1350 bar, silnik 136ps ma pojemność 1951cm3, a 136ps od 150ps różni się jeszcze innymi rzeczami, jak np. turbina.

A w roku 2001 montowano jeszcze zarówno silniki m47 jak i m47n więc powyższy przypadek jest możliwy.

Opublikowano (edytowane)
sory pomyłka I generacja ma 1350bar. Rzeczywiście masz racje, wcześniej bbyła pompa VP44. To że innym rzeczami się różnią to wiem ale jeżeli chodzi o pojemność to minimalnie się różniły, a pojemność można sprawdzić w dokumentach. Edytowane przez wombat
Opublikowano
No właśnie poprawiłem. Myślałem że tak było bo w 530 tak było że najpierw I gen potem II. Wracając do sprawy to widziałem w ogłoszeniach kilka egzemplarzy po FL, a jeszcze 136KM, nie wiem jak inne ale ten co widziałem na żywo to miał 150 a handlarz mówił że 136. Więc najlepiej sprawdzić VIN-em.