Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

witam

moj pierwszy post zaczne od pytania

a mianowicie jak w temacie co lepiej kupic ????

jak z serwisem ???

czy te samochody maja ten sam silnik ????

chce automat bo to wygoda :D ale moze lepiej manual ???

jaki jest rozrząd w tych silnikach łańcuch czy pasek i co jaki przebieg sie to wymienia ????

ile moze kosztowac instalacja gazowa i gdzie najlepiej założyć bo to dość nietypowy silnik i nie każdy to potrafi, a moje pytanie to orientacyjnie :D nie zamierzam zakładać narazie ale dobrze wiedziec ile musze wydac w razie jakby moja sytuacja finansowa sie pogorszyła.

jakie są typowe usterki tych samochodów co ile kosztuje same czesci bo iwem ze serwisy drogie :D

jaki olej do silnika i ile go wchodzi :D

jak ze skrzynia czy jest awaryjna czy niekoniecznie??

i generalnie wasze opinie o tych samochodach ale prosze o obiektywne opinie.

chciałbym jeszcze wiedziec jak to przyspiesza i ile spala oleju bo nie kupie nowego tylko jakiegos 10 latka :D max na co mnie stac na dzien dzisiejszy :D aa o spalaniu troche tylko bez bajek ze auto pali 8 na 100 kilometrow bo janie jezdze jak producent przewiduje i mnie pali 12 silnik 1.4 wiec jakies takie wartosci podajcie tego spalania realne :D mnie nawet 2.5 litra tdi pali 14 :D i jestem przygotowany na spalaie rzędu 20-25 litrów :D poki co pozniejmoze przerobie na gaz jak mnie nie bedzie stac ale :D narazie sie tym nie przejmuje :D aaa i jak z serwisami a mianowicie co ile olej sie wymienia filtry i takie tam bajery bo zamierzam robic około 3-4 tys km miesięcznie wiec pewnie czeka mnie serwis czesto :D aa i czy sa jakies oleje longlife czy jakos tak jak w audi pozwalaja zrobic 30 tys zamiast 15 :D

pozdrawiam i czekam na odpowiedz :D

po co komu porsche skoro można sobie pośmigać Bunią :D

Zmienione specjalnie dla Kolegi z forum :D

Pozdrawiam

Opublikowano

Poszukaj na forum - bylo juz pare porownan E38 i E39.

Silniki M60 i M62 maja rozrzad na lancuszku.

Co do LPG - tylko sekwencja, i to zakladana przez kogos, kto potrafi to zrobic.

Czy automat, czy manual - musisz zdecydowac sam.

Tak samo zreszta, jak przy wyborze samego auta - przejedz sie 740i, przejedz sie 540i i bedziesz wiedzial, ktory bardziej Ci sie podoba.

Byly:

E36 318is Coupe

E32 750i

E30 318i

E36 320i Touring

E34 AC Schnitzer S3(240 HP i 315 Nm)

E38 730i Indyvidual

E23 732i

Opublikowano

hmm no wlasnie jakos nie moglem znalezc :( tych porownan, a tak dokladnie na tych silnikach to sie nie znam nie wiem tez gdzie mam szukac tej informacji czy to m60 czy m62 czy jakis inny :( ,co do skrzyni ja wole automat bo jest praktyczniejszy na miasto :D i korki i nie martwie sie sprzegłem wtedy tylko chodzi mi o awaryjnosc tych skrzyn, co do gazu to wiem ze sekwencja narazie nie planuje zakladac ale jak sie okaze ze mam jakies przejsciowe trudnosci z pieniedzmi to chcialbym widziec co gdzie i jak cobym sobie nie spierdzielil sprawy jak w innym samochodzie bo mi paprochy zle załozyly instalacje :(

a co do wyboru to tez chce poznac opinie was zyli uzytkowników tych samochodow bo wy wiecie najlepiej co i jak ja z bmw i niemiecka motoryzacja nie miałem za wiele do czynienia wczesniej zawsze japonczyki ostatnio ojca namowilem na a6 i mi sie spodobało wiec dla siebie szukam czegos podobnego a w zasadzie podobnego rozmiarami :D bo moim marzeniem jest subaru wrx lub mitsubishi lancer evo X ale te wuta sa tak drogie ze raczej najwczesniej kupie sobie takie za 15-20 lat pracy :(((

a opinie takie bardzie wiarygodne naczytałem sie juz ze 4 litry czy 4.4 litra moze spalic i 8 litrow i ja towiem ale ja tak ne potrafie jak mam 4 litry to dzwiek mruczacej v8 byc musi :D i mnie napewno bedzie palic wiecej jestem o tym przekonay ale z tym sie juz pogodzilem chce przytargac cos z niemiec najlepiej z ksiazka serwisowa ale okazuje sie ze skrzynia ma olej wieczny co jest fizycznie nie mozliwe bo z wiekiem olej trza wymienic :D niemcy poprostu maja inne podejscie ich stac na to ze auto zmieniasz co 5 lat ja jak kupie takiego 10 latka to bede nim jezdzil pewnie ze 7 latek chyba ze sie cos popsuje nie daj boze to zmienie :D podoba mi sie tez m5 ale za to trzeba niezle zaplacic zeby w dobrym stanie bylo i ktos na forum powiedzial ze koszty utrzymania 540 i m5 sa takie same nie chce sie nieladnie wypowiadac ale w to nie wierze bo do m5 wszystkie czesci sa inne tzn przniesienie napedu skrzynia biegow kolektory dlolotowe wydechwe zawieszenie totalnie wszystkoinne :D o wiekszej wytrzymałości mimo ze moze wygladac tak samo to jest inne :D a 540 i ten 3 litrowy siesel maja te same elementy przeniesiania napedu bo moze moc inna ale moment obrotowy podobny :D wiec i wytrzymalosc np tego elementu jest prawdopodobnie taka sama :D poszukam doglebniej na forum :D tych porownan znalazlem jedno ale e34 z e32 to jednak nie to samo bo auto konstrukcyjnie sa o dekade starsze od tych ktorych szukam ja :D

widze ze i ty kolego masz e38 z mniejszym silnikiem ale powiedz jak awaryjnosc twojego autka czy cos sie w nim sypie czy wszystko gra no i powiedz mi jak z przebiegiem bo ja pewnie kupie auto co ma juz ze 250 tysiecy przejechane najwazniejszy warunek dla mnie to bezwypadkowy i z orginalna ksiazka serwisowa :D znalazlem takie jedno 540 tylko mam do kolesia kawal drogi <550 kilosow w jedna strone> i jakos nie moge sie zebrac i pojechac :( czas nie zabardzo pozwala :(

http://otomoto.pl/bmw-540-tv-navi-super-stan-C4620490.html

pozdrawiam dzieki za odp i czekam na nastepne :D

Pozdrawiam

Opublikowano

Misi333k skoncentruj się na temacie który masz do omówienia i nie zawalaj go jakimiś opowieściami o evo czy też m5

przejedź się 540 potem 740 i będziesz wiedział w czym się lepiej czujesz

Opublikowano

jestem skoncentrowany na temacie ku.wa <==== Ostrzeżenie zasmiecasz forum kolego takimy wypowiedziami i nabijasz sobie liczbe postow

jezdzilem i jednym i 2 gim modelem chodzi mi o opinie uzytkownikow

w opisie masz napisane ze masz e38 740 wiec moze napiszesz co ci sie w niej psulo a co nie jak sie zachowuje skrzynia i inne rzeczy tak jak prosiłem a nie tekstem mi polecial ze sie na temacie nie koncentruje co za gosc

Na tym forum nie przeklinamy :nienie: . Radzę zapoznać się z regulaminem ( przeczytać go ponownie albo kto wie czy nie pierwszy raz ) i potem dopiero zacząć pisać na tym forum. Trochę kultury !!

pozdr

tommekz

Pozdrawiam

Opublikowano
bo moim marzeniem jest subaru wrx lub mitsubishi lancer evo X ale te wuta sa tak drogie ze raczej najwczesniej kupie sobie takie za 15-20 lat pracy :(((

nie powiesz mi chyba że w tym zdaniu porównujesz 540 z 740

To mogę Ci powiedzieć od siebie na temat 740 M62

Auto w trasie 10-11 litrów

Miasto 16-18litrów

Wada : znikające pixele

Wszystko inne świetnie

steptronic fajnie działa w połączeniu z tym silnikiem wychodzi naprawdę przyjemnie

I na przyszłość zacznij :

mów co myślisz ale też myśl nad tym co mówisz

Opublikowano
heh z wypowiedzi na 500 slow 20 bylo :D...... dobra nie wracajmy do tego dzieki za info o wypalajacym sie monitorze nie wiedziealem o tym wczesniej :D jeszcze raz dziekuje i wlasnie takich opinii potrzebuje :D pozdrawiam kolego

Pozdrawiam

Opublikowano
heh z wypowiedzi na 500 slow 20 bylo :D...... dobra nie wracajmy do tego dzieki za info o wypalajacym sie monitorze nie wiedziealem o tym wczesniej :D jeszcze raz dziekuje i wlasnie takich opinii potrzebuje :D pozdrawiam kolego

Te pixele to nie na monitorze znikają :duh: tylko na wyświetlaczu w zegarach powodując jego nieczytelność.....

http://gratyzchaty.pl -Giełda Darmowych Przedmiotów
Opublikowano

Te pixele to nie na monitorze znikają :duh: tylko na wyświetlaczu w zegarach powodując jego nieczytelność.....

W e38 to jest t napewno przy wyświetlaczu komputera , panel climatronic , i wyświetlaczu BC

Pozdrawiam,

Tomek

Opublikowano
tommekz dokładnie o to mi chodzi :twisted:

heheheh nie patrz tak na mnie , musiałem wtrącić swoje 3 grosze .

Więc do kolegi Misi333k Jest pełno postów na forum na temat silników M62 i M60 . Myślę że jeśli chodzi o e38 to lepiej do tego auta pasuje automat , jeśli chodzi o manual to e38 z taką skrzynią kupisz tylko z początku produkcji. Ogólnie to jeśli o mnie chodzi to E38 to jest wspaniałe auto tylko trzeba kupic zadbany egzemplarz a nie padline .

Pozdrawiam,

Tomek

Opublikowano

no :D totez dlatego szperam po sieci rejestruje sie i zadaje takie dla wiekszosci z was oczywiste pytania szanowny panie moderatorze ano wlasnie po to to robie zeby padliny nie kupic :D zebym wiedzial ze jak juz sie cos ma zepsuc to bedzie mnie kosztowalo tyle to a tyle :D najbardziej przeraza mnie fakt, ze producent nie pzewiduje wymiany oleju w skrzyni :( przeciez nic nie jest wieczne na przykładzie glupiego oleju z frytkownicy mozna sobie zobaczyc ze po 2 miesiacach olej nadaje sie do wywalenia :D a w skrzyni jest wieczny :( to mnie delikatnie martwi, ja skłaniam sie bardziej ku siódemce :D duży samochód bedzie do mnie pasował idealnie :D to teraz musze poszukac takiej z książeczką serwisową podzwonic po niemcach i mam nadzieje ze za miesiąc bede szczęśliwym posiadaczem :D moze w tym czasie jeszcze ktos rzuci jakieś info o jego odczuciach :D

tylko czy mnie pasuje takie auto mam dopiero albo aż 25 lat :D ale coraz bardziej zaczyna mi sie podobać siedem :D taksówką ostatnio jechałem tyle ze dieslem :D dużo naprawde dużo miejsca :D

a tak przy okazji brambi co w twoim samochodzie jest tak a co jest nie tak :D bo widze ze masz 540 :D i wlasnie cos takiego mnie interesi :D i jak sie spisuje :D oczywiscie bede bardzo wdzieczny za czas poświęcony na napisanie odpowiedzi :D

Pozdrawiam

Opublikowano
Misi333k, mala prosba. Zacznij uzywac znakow przestankowych (zamiast emotikonow), znakow nowej linii i zaczynaj kazde zdanie z duzej litery, bo galy na klawiature wypadaja, jak sie czyta Twoje posty.

Byly:

E36 318is Coupe

E32 750i

E30 318i

E36 320i Touring

E34 AC Schnitzer S3(240 HP i 315 Nm)

E38 730i Indyvidual

E23 732i

Opublikowano

Dobra.

Będę się starał używać znaków kropko przecinkowych :D zamiast buziek :D.

mnie sie po prostu tak wygodniej pisze :D i nie musze szukacna klawierce tych przecinkow cudownych :D ale dla was wszystko :D

Pozdrawiam

Opublikowano
Ja miałem 2 x 740 z silnikiem 4.0 i dwie E39 z tym że jedna manual sedan a jedna kombi steptronic z silnikiem 4.4 i najelpiej z tych wszystkich chodziła 540 w manualu, przy 220 wciskałeś gaz i czułeś że odjeżdża, ale największa wygoda to jednak E38,
Opublikowano
Dobra.

Będę się starał używać znaków kropko przecinkowych :D zamiast buziek :D.

mnie sie po prostu tak wygodniej pisze :D i nie musze szukacna klawierce tych przecinkow cudownych :D ale dla was wszystko :D

No więc skoro zobowiązałeś sie używać znaków interpunkcyjnych to używaj. :nienie:

Pozdrawiam,

Tomek

Opublikowano
dzięki Aldik, tyle tylko, że twoja wypowiedź i pochwalenie tej 540 znowu zbiły mnie z tropu, bo już byłem prawie zdecydowany na tą siódemke a ty mi tu zamąciłeś. w każdym razie dzięki za info. umówiłem już wycieczke na niemcy z kolegą na 14, 15, 16 maj :D także po tej dacie będą już tylko wypowiedzi posiadacza BMW i przestane was już męczyć głupimi pytaniami :D

Pozdrawiam