Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam,

Posiadam MK1 w E38 z 1996/1997 roku i która nie czyta zadnej plyty, poza tym ekran wyświetlacza wylacza się często na kilkanaście sekund i zalacza (czesciej wylacza się podczas jazdy), wszystko jedno w jakiej jest pozycji menu. Ekran gasnąc jest czarny, ale nadal podswietlony na tyle ze widac, ze to nie bezposrednio jego wina. Po wejściu do menu telewizora zaczyna „szumiec” ekran (jak przy braku sygnalu), i nie można nic wiecej zrobic (nie pojawia się żadne menu), można co najwyżej wyjsc do głównego menu systemu. Ponad to po otwozeniu samochodu i otwozeniu drzwi widac ze ekran podswietla sie i wydaje mi sie ze powinien cos wyswietlac, ale nic sie na nim nie pokazuje.

Proszę o info z czym może być problem, co mam sprawdzic, czy navi wystarczy przeczyscic zeby czytala plyty?

Opublikowano

Ja bym stawiał jednak na ekran - wyłącza się LCD, a podświetlenie działa.

Ekran gaśnie także na TV ?

Czytnik możesz przeczyścić, ale to rzadko pomaga.

Tuner TV - trzebaby sprawdzić, czy podłączone są do niego anteny.

Po otwarciu drzwi, w tych czytnikach nic się nie wyświetla (chyba, że masz nowszy, ale bardzo wątpię ...), ekran może się jakby podświetlić, ale to dlatego, że przechodzi w pewnego rodzaju "stan czuwania"...

Sebastian. Dawno temu ... E34 524td.

Obecnie: E38 735iL i E46 330i SMG oraz ... Toyota Prius, Ford Probe 2.5V6 (wszystkie LPG ;) ), a także moto: Yamaha XV250 i Gilera DNA

Stronka

(Nawigacje i audio do BMW E38/39/46/53/83)

Opublikowano

Ekran gaśnie w kazdej z aplikacji menu - radio, telewizor, komputer...

Gasnie nieregularnie na kilka do kilkunastu sekund. Widac jednak ze caly czas jest podswietlony i sam LCD pracuje. Wyglada to w sumie na brak styku, ale nie mam pojecia gdzie szukac ;(

Po przelaczeniu na tv na ekranie zmienia obraz na szum z niedostrojonego telewizowa i przelacza na audio z telewizowa, ale nie mozna nic zrobic. Nie wyswietla sie zadne menu, wciskajac menu wychodzi do glownego ekranu. Krecac gałka wyglada jak by sie stroił, ale nic pozatym.

Jesli chodzi o otwarcie drzwi to monitor zalacza sie w momencie otwozenia samochodu z pilota i uchyleniu drzwi. Zalacza sie dokladnie tak jak jak opisalem powyzej (wtegy jak gasnie)

Opublikowano

Jeżeli działałoby podswietlenie i LCD, to nie miałbys problemu :) - Podświetlenie zapewne działa, a LCD się wyłącza i w tym problem - jest to dość częsty przypadek - naprawa (mało kto potrafi) lub wymiana LCD (dość trudno kupic sam LCD) :)

Sprawdź jeszcze kostki przy tunerze TV - szczególnie kabel biało-żółty z szarym paskiem wzdłuż kabla w niebieskiej wtyczce tunera.

Wg mnie na jakieś 75% to problem monitora, na 20% tunera TV (lub kabla), reszta, to coś innego :)

To przy wejściu do samochodu, to normalne.

Obecnie: E38 735iL i E46 330i SMG oraz ... Toyota Prius, Ford Probe 2.5V6 (wszystkie LPG ;) ), a także moto: Yamaha XV250 i Gilera DNA

Stronka

Opublikowano

Telewizor zauwazylem zachowuje sie tak jak komputer z ustawiona za wysoką rozdzielczoscia ekranu tzn. jak znajdzie stacje to slychac jakies audio ale wizja i osd jest skaczace i pociete w szumie tak ze tylko moge sie domyslac ze wyskoczylo osd bo jakis inny odcien skacze w gornej czesci ekranu.

A czy opisany przezemnie problem moze być problemem np. z nie kontaktujaca magistrala i-bus ? Jesli tak to gdzie najblizej moge "pobrac" w bagazniku ta magistrale i gdzie jest ona najblizej monitora?

Opublikowano
Udalo sie zdiagnozowac! Problemem przerywania i braku TV byla nieodpowiednia wersja zamontowanego modulu video!!! Po wymianie na inna wersje, wszystko ruszyło jak trzeba! Dalej jednak po otwarciu auta z pilota i otworzeniu drzwi zapala sie podswietlenie monitora, ale nic sie nie wyswietla na ekranie. Macie tak samo?
Opublikowano

Po opisie z 18 kwietnia, też bym tak ocenił (ale nie zaglądałem na forum przez tydzien - wyjazd) ... :) ale fajnie, że doszedłeś do tego.

Co do podświetlenia tak może być i jest OK

Stronka