Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Czesc. W styczniu kupilem BMW318is z silnikem 1.9.Mam jeden proglem, jak odpalam zimny silnik to przez pierwsze 20sekund silnik kuleje obroty stoja caly czas na 800rpm, tak jakby ssanie ni dzialalo, malo tego pojechalem na przeglad i wyszlo ze emisjia spalin jest za bogata w CO. Katalizator i sada lambda sa nowe, sprawdzilem odpowietrzenie pokrywy zaworow, nie idzie zaden dym-mala mgielka,nic,woda zachowoje sie tak jak powina.Pytanie co moze byc przyczyna ?
Opublikowano

w aucie masz 2 czujniki - jeden na głowicy odczytuje temp. cieczy chłodzącej, a drugi gdzieś na bloku odczytuje temp. oleju.

Jeśli któryś z nich jest walnięty, to nie będziesz miał obiawów pracy na ssaniu, dodatkowo sterownik będzie źle podawał miesznke paliwa.

A drugie - piszesz, że masz nową sonde lambda - jakiś orginał, czy zamiennik??, jeśli źle dobrali Tobie sonde, to będą też te objawy, ale dodatkowo na małuch obrotach nawet ciepły silnik by kulał

Opublikowano
Sonde lambda mialem wymieniana po wykryciu tej usterki i niema zmian,a czujnik o plynu chlodzacego mysle ze daje sygnal na zegar temperatury a ten jest OK. Zostaje oljowy jak myslisz mozna go sprawdzic?
Opublikowano

to nie zupełnie tak.

Jeśli chodzi o wskaźnik temperatury - termometr masz na głowicy,

a tu chodzi mi o czujnik temperatury - w aucie są te dwa, i jeśli wychodzi błąd różnicy wskazań, to albo silnik źle pracuje, albo wyświetla się awaria silnika.

Przy niesprawnym czujniku temp. najczęściej nie załącza się ssanie, myślę że podpięcie do kompa wskaże czy ten czujnik jest sprawny.

Opublikowano
Dzieki jeszcze raz za odpowiedz. Ja i tak bede jechal na komputer bo to jest najlepsze wyjscie jak chodzi o proglemy z elektryka. Jak bede wiedzial co bylo grane to dam znac.