Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam,

Zaczeły do mnie dochodzić dziwne odgłosy z tyłu samochodu, przy ruszaniu(szarpnieciu - raczej lekkim) slychac stukniecie , jakby metal o metal, niezależne jest to od jazdy do przodu czy do tyłu, to samo jest przy zmianie na wyższy bieg, przy puszczeniu sprzęgła i lekkim szarpnieciu słychać stukniecie, domyślam się że to może być dyferencjał ale nie za bardzo wiem jak go sprzwdzić i nie moge dokładnie ustalić skąd dochodzi to stukniecie(spróbuje jeszcze podnieść cały tył i wtedy może lepiej dojde skąd dochodzi ten odgłos), zawieszenie można chyba wykluczyć gdyż przy chamowaniu nie ma takich odgłosów, objawy zaczeły się około 2 tyg. temu, z tym że trzeba było ostro ruszyć żeby słychać było jakiś dźwięk, z czasem stukanie było coraz częstsze, teraz występuje za każdym razem.

Nie domyślacie się co to może być? Jeśli to dyfer i trzeba wymienić to kupie już ze szperą, jaką polecacie do 325 i od jakich modeli dyfer bedzie pasował do E36?

Opublikowano
Mam ten sam problem, i rozmawiałem z mechanikiem, powiedział mi że to właśnie może być przegub elastyczny wału, lub któryś z przegubów pomiędzy dyfrem a kołem....
Opublikowano
dzisiaj postawiłem samochód na cegłach i już wiem że głowny łomot dochodzi ze skrzyni, cos tam stuka o siebie przy puszczaniu sprzegła ... :( do tego troche inny chichszy dzwięk dochodził z okolic dyfra(ale nie jestem w stanie dokładnie stwierdzić lokalilizacji), nie wiem czy to normalne ale caly dyferencjał przy dodawaniu gazu "majtał się" czy to normalny objaw czy powienien być cały czas nieruchomo?, wydaje mi się że beż sprawnego oka mechanka się nie obędzie... :(