Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Witam Szanownych Użytkowników! Problem z moim 523i -96r objawia sie nast.: po zgaszeniu silnika brzęczy jakiś silniczek schowany za lewe przednie nadkole. Po rozłączeniu akumulatora i ponownym podłączeniu nie brzęczy. Jak zapalę silnik ii zgaszę go - to znwu to słychać. Mechanik zdją nadkole, stwierdził, że to WEBASTO i nie da sobie z tym rady i odłączył przewody elektryczne dla ochrony akumulatora i tak jeżdżę.. Ale ja nie mam ogrzewania postojowego w rozumieniu grzania silnika na mrozie. Mam funkcję grzania wnętrza na postoju ale przy gorącym silniku. Czy ktoś podpowie mi co to jest za urządzenie, a może spotkał się z tym problemem? Może tym steruje jakiś przekaźnik? Joorek
Opublikowano

WEBASTO to jest ogrzewanie postojowe dla wnętrza auta.

Działa na zasadzie dodatkowej wężowniczki podgrzewanej od paliwa zapalanego świecą żarową, zużycie paliwa ok. 0.6-1 L/godz.

Miałem u siebie podobną sytuację, bierze się to stąd - że masz zanieczyszczone przewody, a to buczenie to działające webasto, a dokładniej pompka. Trzeba je rozkręcić i poprzeczyszczać przewody

Opublikowano
Dzięki za odpowiedź, sorry za zwłokę, wyjeźdźałem. Masz na myśli przewody elektryczne (nie bardzo widzę zwiazek) czy przewody w rozumieniu jakieś wężyki czy rurki? pozdro jurek
Opublikowano
chodziło mi o przewód doprowadzający paliwo - jak jest zatkamy, to webasto nie działa, a słychać tylko jak zasysa na sucho pompka paliwa
Opublikowano
no tak, ale silnik jest goracy po trasie,w aucie ciepło, na zewnątrz +5 stopni. Wyłączam silnik, zamykam auto , po prostu chcę zostawic auto w garażu a ta pompka chce zasysać paliwo? nie rozumiem po co? Co chce to webasto dogrzewać? I jak udrożnię przewód i pompka będzie mogła pobierać paliwo to wtedy się zatrzyma i nie będzie pracować? Moźe Cie męcze, zrobię to co podpowiadasz, ale też chciałbym to zrozumieć
Opublikowano
ooo, zaczynam coraz mniej rozumieć. Zadnego pilota do Webasto nie mam i nie miałem. Tym autem jeżdże od nowosci, więc nie ma mowy że pilot zaginą lub jest niekompletne. Ja nie twierdze że mam WEbasto, tak stwierdził mechanik sprawdzając co za silniczek brzęczy za nadkolem. Kolega na-piechote w swojej podpowiedzi też pisze o WEBASTO.Mam tylko ogrzewanie kabiny na postoju (przycisk REST) i to dzałający dopóki silnik jest cieply. Stad moje pytanie co brzęczy i dlaczego sie nie wyłącza .
Opublikowano
do WEBASTO musi byc pilot...odlacz kabelki jak nie masz pilota :shock:

Nie każde WEBASTO ma pilota.

U mnie był ten problem z webastem, że albo czasami brzęczało po wyłączeniu silnika, albo jak się je włączyło, to nie działało - nie nadmuchiwało ciepłego powietrza, tylko brzęczało i słychać było pykanie pompki, nie dało się go wyłączyć klawiszem, dopiero po kilku minutach samo milkło.

Wypiąłem kabelki, oczyściłem styki, wypiąłem przewód doprowadzający paliwo i też go oczyściłem.

Problem znniknął, choć tak do końca nie wiem, co było przyczyną, podejrzewam żeprzyczyną było zanieczyszczenie w przewodzie paliwa.

Opublikowano
...Mam tylko ogrzewanie kabiny na postoju (przycisk REST) i to dzałający dopóki silnik jest cieply. Stad moje pytanie co brzęczy i dlaczego sie nie wyłącza .

To teraz piszesz, że masz tylko dogrzewanie na ciepłym silniku. WEBASTO, jak wcześniej pisałem działa na zimnym aucie, włąsnym systemem ogrzewania powietrza.

Ale jeśli mechanik stwierdził, że masz webasto..... Otwórz maske i popatrz uważnie, czy masz rodzaj "skrzyneczki" metalowej gdzieś obok silnika z napisem "WEBASTO".

Jak włączysz auto i potem zgasisz - i będzie buczenie, to zajrzyj pod maske i zlokalizuj źródło dźwięku

Opublikowano
na-piechote- w pierwszym zgloszeniu piszę, że nnie mam ogrzewanie na zimnym silniku. Źródło brzeczenia nie jest pod maską lecz za lewym przednim kołem, schowane za nadkolem. O webasto powiedziel mi mechanik , jeden z niewielu co znaja sie jako-tako na BMW w moim miescie. Nie byłem obecny jak on zaglądał więc nie mogę opisać tego urzadzenia. Nie mam tez kiedy samemu tam zajrzeć.Jak to zrobie to podam coś wiecej.
Opublikowano
Ja nic nie krece. wlasnie wrociłem z garażu żeby samemu zobaczyć "to " za nadkolem, ale nie mogłem koła zdiąć tak mi mechanik zaciagną sruby. :mad2: Wróce z informacja za 2=3 dni,