Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam

Mam problem tego typu że podczas jazdy wyłącza mi się klimatronik całkowicie , gaśnie wyświetlacz , nawiewy przestają dmuchać , jest to troszkę uciązliwe zwłaszcza podczas deszczu, raz działą raz nie

Proszę o pomoc gdzie mam zajrzeć

Opublikowano

Miałem dokładnie ten sam problem.

musisz wymienic kondensator tantalowy kup sobie w sklepie (ja płaciłem 25 groszy) 35V 0,47uF tantalowy i podjedź do jakiegoś elektronika żeby ci go wymienił (zapłaciłem 15 zł) i klimatronik będzie działał jak nowy. Pojemnośc kondensatora może być większa od tej wartości. Może być też zwykły zamiast tantalowego ale NIE MOŻE BYĆ elektrolityczny.

Tutaj masz link ze zdjęciami co i gdzie trzeba wymienić:

http://www.macadamizer.com/bmwfix.html

Jak wyciągniesz klimatronik to nawet bez rozkręcania go widać ten kondensator w szczelinie koło niebieskiego gniazda - taki mały niebieski kwadracik. :D

Na allegro są specjaliści którzy za taką banalną naprawę biorą 90 zł + przesyłka w dwie strony.

Aha - jak byłem u tego elektronika to mi nie uwierzył że to coś pomoże ale musiałem sie wykłucić żeby i tak mi to przelutował hehe. Teraz jest ok.

Opublikowano
dzięki kolego za pomoc , mam kolegę dobrego elektronika także myslę ze nie będzie problemu
  • 1 rok później...
Opublikowano
Witam.Idealne rozwiązanie tego problemu.Dziś to zaniosłem do elektronika,tez mi gadał że to nic nie da,pokazywał nawet ze jest dobry na mierniku,ale się uparłem.Za wszystko wziął 10zł.Podłączyłem w samochodzie i jak nowy.A tyle nerwów to zeżarło.Dzięki i pozdrawiam.