Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
witam serdecznie mam pytanie poniewaz zapalila mi sie lampka ASC i ABS razem i swieci kilkakakrotnie juz to mialem ale gasly natomiast teraz swieca caly czas.z gory dziekuje za pomoc.
  • 2 lata później...
Opublikowano

Witam,

Zapewne ktoś z użytkowników się orientuje, gdzie/ jak można sprawdzić - podłączyć się żeby zobaczyć co szwankuje z ABS/Kontrolą trakcji? Podłączenie pod obd2 z wewnątrz auta jaki spod maski (te okrągłe) nic nie daje/ nie chce się połączyć - nie pokazuje żadnego błędu...

Problem jest natomiast, że raz na jakiś czas zapalają się kontrolki ABS/Kontroli, nie ma jakiejś specjalnej sytuacji, dzieje się to zarówno podczas jazdy jak i np. po uruchomieniu auta po garażowaniu.. gasną same z siebie w różnym momencie..

Dotyczy: z3 2.8 1999rok

Za jakąkolwiek sugestie będę wdzięczny,

pekaZ

Opublikowano

Miałem to samo. Zaświecało sie raz na 200 km.

Przyczyna tego została wykryta bardzo szybko przez pana Adama z AutoClassic z Raszyna.

ZABRUDZONY PŁYN HAMULCOWY. Płyn został wymieniony, od tamtego czasu zrobiłem ok 2000 km i ani razu się nie zaświeciła.

Zacznij więc może od wymiany płynu :cool2:

Opublikowano

próbowalem zaobserwować moment w którym zapalają i gasną kontrolki i na prawdę nie ma żadnej reguły :) chciałbym właśnie uniknąć wymiany wszystkiego po kolei, stąd pytanie jak można w naszych autach zdiagnozować błąd układu hamulcowego... podłączenie pod obd2 przy wystąpieniu problemu/zapalonych lampkach też nic nie dało - nic nie wykryło... z płynem hamulcowym trochę dziwne ale ja tam się nie znam ;) czujnik abs też podejrzewam, pytanie tylko który - najprościej właśnie jakby wyskoczył taki a taki błąd :)

z3 mam od jakiś 2 miesięcy, szukałem przez ponad rok z4 3.0 ale przy moich wymaganiach i oczekiwaniach okazało się to zadaniem niemożliwym :) zbieg okoliczności i okazja spowodowała, że przewiewam głowę z3 :) zapewne, jak każdy tutaj wolałbym m3 ale to już inna historia :)

oto mój landrynek: http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/0e2fa5a574841466.html - tutaj bezpośrednio po założeniu gwintu :P

Opublikowano
POWTARZAM: pod komputer trzeba podpiąć wtedy, gdy świeci się kontrolka. A nie po fakcie gdy już zgaśnie. Sprawdź akumulator i alternator. Na długo się ta kontrola zapala?
Opublikowano
próbowalem zaobserwować moment w którym zapalają i gasną kontrolki i na prawdę nie ma żadnej reguły :) chciałbym właśnie uniknąć wymiany wszystkiego po kolei, stąd pytanie jak można w naszych autach zdiagnozować błąd układu hamulcowego... podłączenie pod obd2 przy wystąpieniu problemu/zapalonych lampkach też nic nie dało - nic nie wykryło... z płynem hamulcowym trochę dziwne ale ja tam się nie znam ;) czujnik abs też podejrzewam, pytanie tylko który - najprościej właśnie jakby wyskoczył taki a taki błąd :)

z3 mam od jakiś 2 miesięcy, szukałem przez ponad rok z4 3.0 ale przy moich wymaganiach i oczekiwaniach okazało się to zadaniem niemożliwym :) zbieg okoliczności i okazja spowodowała, że przewiewam głowę z3 :) zapewne, jak każdy tutaj wolałbym m3 ale to już inna historia :)

oto mój landrynek: http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/0e2fa5a574841466.html - tutaj bezpośrednio po założeniu gwintu :P

auto chyba kojarzę z aukcji. gratuluję zakupu. :cool2:

pisząc m3 miałeś pewnie na myśli z3m?

mógłbyś opowiedzieć o swoich doświadczeniach z poszukiwaniem Z4 3.0? proponuję w tym temacie:

viewtopic.php?f=80&t=129277

z góry dziękuję.

Kupię BMW Z4 3.0 lub Z3M
Opublikowano
POWTARZAM: pod komputer trzeba podpiąć wtedy, gdy świeci się kontrolka. A nie po fakcie gdy już zgaśnie. Sprawdź akumulator i alternator. Na długo się ta kontrola zapala?

Przeciez napisal ze bylo sprawdzane jak sie lampki swiecily :P . Dziwne ze bledu nie wykrylo, jakim softem sprawdzaliscie ?

Wyglad zewnetrzny twojej Z niestety nie przemawia do mnie :oops: :mad2: . Ale tez kojarze ja z allegro.

Wykonuje blasting (czyszczenie kanałów dolotowych) - N54, N55 , diesle N47 i N57.[/size]
Opublikowano

Piotr, o co Ci znowu chodzi? bo ma felgi z rantem? nawet te klamki w chromie rozumiem bo ma chrome line (rama w kolo szyby jest w chromie...)

bardzo lanie wylglada, daj wiecej fot :cool2:

ZAPRASZAM UZYTKOWNIKOW SERII Z !>KLiK
Opublikowano
Tak bo sa brzydkie felgi z rantem (choc niektore ranty jeszcze moga byc ale te to stanowczo NIE) :D, no i chromeline w Z3 to porazka totalna :oops: .
Wykonuje blasting (czyszczenie kanałów dolotowych) - N54, N55 , diesle N47 i N57.[/size]
Opublikowano

odpowiadając po kolei:

dokładnie, auto było podłączane pod komputer (zarówno z wewnątrz pojazdu, obd2 jak i jak i z komory silnika, przez te okrągłe gniazdo) w momencie kiedy kontrolki się nie świeciły jak i wtedy kiedy się świeciły, i efekt tego był taki, że nie tyle, że nie pokazywało błędu co wogóle nie łączyło się z układem hamulcowym, ze wszystkim innym tak... stąd doszedłem do wniosku, że może jest jakiś oddzielne gniazdo dla tego układu?

nie wiem jaki program, zapewne jakiś diagnostyczny uwzględniający pojazdy bmw...

aku i alternator w porządku, nie ma żadnych innych niepokojących objawów... potrafi się zapalić i po chwili zgasnąć, czasami świeci się i z pół godziny, co dziwne, przez ostatni tydzien użytkowania w ogóle się nie świeciła... a dzisiaj zapalała/gasła chyba już dwukrotnie :) nie ma żadnej zależności czy reguły...

tak, miałem na myśli z3 m :) potwierdzam, auto było ze 2 dni na aukcji allegro jakieś 2 miesiące temu, pochodzi z głogowa, od 8 lat w PL, jeden właściciel...

akurat felgi wg mnie to połowa wyglądu auta a te są typowo stylowe :) przód 8,5 cala, tył 10,5 cala, duży rant :) ale wiadomo o gustach sie nie dyskutuje...

tak auto ma zarówno chrome line jak i m-pakiet

jak tylko będę miał sposobnośc zrobienia lepszej jakości zdjęć to zamieszczę i dam krótki opis w jakimś oddzielnym temacie ;)

ps. a i tak czerwone jest szybsze :P

Opublikowano
m-pakiet

Oho kolejny :D. Uwierzyles w opowiesci sprzedajacego ?

ale no offence, tylko prosze nie wypisujcie glupot ;).

Opublikowano

no to proponuje podlaczyc pod inny komputer bo zeby zczytac bledy niezbedne jest polaczenie z modulem abs.

Jesli za pomoca innego testera nie uda sie polaczyc to moze na module ABS jest brak zasilania?? albo masy??

Opublikowano

Przez to gniazdo w kabinie to nawet nie masz co probowac sie laczyc . To nie jest w pelni fukcjonalne gniazdo diag. w Z3 (za malo przewodow tam idzie) .

Sprobuj innym softem, inpa 4.4 ja sie laczylem w mojej bez problemu z ABSem.

Opublikowano
Jak się ze sterownikiem nie łączysz to wielce prawdopodobnym jest ze może być uwalony. Drożność kabli sygnałowych na szczęście można bardzo łatwo sprawdzić, bo wtyczka jest na wierzchu.