Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

WITAM

Kupiłem bmke 316 95rok i nie wiem na jakim oleju ostatni własciciel jezdził czy syntetik czy półsyntetik czy mineralny. Jaki olej powinienem wymienić w silniku? :) :) :) :) :)

Opublikowano
Jaki olej powinienem wymienić w silniku? :) :) :) :) :)

Najlepiej stary na nowy :lol: :lol: :lol:

Było już z 5 razy. :search: :search: :search:

"Aerodynamika jest dla tych, którzy nie potrafią budować silników" - Enzo Ferrari
Opublikowano

Zgadzam sie z Bratkiem ;)

Lej syntetyk i nie zastanawiaj się, nie ma co żałować na oleju, tym bardziej, że masz stosunkowo nowy samochód (jak na BMW ;)) i oleju zbyt dużo Ci nie wchodzi, tak więc koszty oleju Cię nie "zjedzą".

Sebastian. Dawno temu ... E34 524td.

Obecnie: E38 735iL i E46 330i SMG oraz ... Toyota Prius, Ford Probe 2.5V6 (wszystkie LPG ;) ), a także moto: Yamaha XV250 i Gilera DNA

Stronka

(Nawigacje i audio do BMW E38/39/46/53/83)

Opublikowano

roznica pomiedzy syntetykiem a polsyntetykiem jest w bazie, wszystkie dodatki myjace, uszlachetniajace, i inne sa IDENTYCZNE. Dlatego lej syntetyk, tani, polski ale syntetyk. Ze wzgledu na parametr TBN polecam oleje Orlen, ktore te wartosc maja wyzsza niz np Castrol RS i np Lotos.

Im wyzszy jest ten wskaznik tym olej bardziej wiecej moze przyswoic syfu - efektow spalania, bez utraty parametrow.

pozdrawiam

Opublikowano
Tak samo polecam tylko i wyłącznie syntetyk - Castrola RS Formuła 10W60 - jest to pełny syntetyk i na nim silnik pracuje troszku ciszej niz na 5W40 wiec lej ten pierwszy i proszę tylko nie minerał tylko nie to!!!!!!!!!!!
http://img221.imageshack.us/img221/9561/bmw9bq.jpg
Opublikowano
Mam podobne myśli do Macka, chyba zaleje olej półnyntetyk Mobil Niby ta fura ma przejechane 169 tys :wink: Myśle ze to jest najlepsze rozwiązanie!!! POZDRAWIAM I DZIEKI CHŁOPAKI :cool2: :cool2: :cool2: :cool2: :cool2: