Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Prosze o podanie danych technicznych E60 530i, ewentualnie 525i,520i, z lat 2003-2005. Chodzi mi o takie przede wszystkim o elastyczność, spalanie rzeczywiste, bo moc, moment itp znam na pamiec, a tego nie moge nigdzie znaleźć. Może macie jakieś testy, głównie 530i - 231 kM.
Opublikowano
Prosze o podanie danych technicznych E60 530i, ewentualnie 525i,520i, z lat 2003-2005. Chodzi mi o takie przede wszystkim o elastyczność, spalanie rzeczywiste, bo moc, moment itp znam na pamiec, a tego nie moge nigdzie znaleźć. Może macie jakieś testy, głównie 530i - 231 kM.

Poszukałem i znalazłem coś takiego

1. Tutaj jest dyskusja nad 530i i 530d

2. tutaj znalazłem coś na temat 530i w sieci po ang ( postaram się przetłumaczyć)

3. Przyspieszenie do 200 km/h e60 530i

Co do spalania mój wujek ma taką w Austrii , zapytałem go i wysłał mi orientacyjne spalanie

Miasto - ok. 14l

Trasa - ok 7

A na kompie ma - 10 l ( ale on jeździ bardzo róźnie czasami miasto a czasami trasa )

Pozdrawiam,

Tomek

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
dzięki za to, jak mogłbys przetłumaczyć będę wdzięczny
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Miałem podobny dylemat prawie rok temu, dorzuce więc swoje 5 groszy.

525i to dla mnie za mało (słaby moment, koni starczy, ale pali niewiele mniej niż mocniejsze 530i). Stąd szukałem z założenia 530i. Tutaj spotkała mnie niemiła niespodzianka: chciałem auto 'na wypasie', bo w założeniach miałem jeździć nim długi okres czasu, ale niestety znaleźć 530i z wyposażeniem na prawdę dobrym jest trudniej, niż trafić 6 w totka. Zgłębiłem więc temat V8.

Z 530i jest ten problem, że w ogólnie pali sporo, szczególnie w mieście, lub na nierozgrzanym silniku, jak każda benzyna. Początkowo sądziłem, że 4.4 litrowa V8 w 545i będzie palic 20-25 litrów szczytowo, ze średnią w okolicach 18. Opowieści posiadaczy traktowałem z założenia z przymróżeniem oka. Ale dodatkowe 100 koni było zbyt kuszące, by obejść się smakiem.

Porozmawiałem z paroma właścicielami, z rodziną żony z DE która pracuje w BMW i testuje wszystko co BMW produkuje - zachwalili V8. Mówili że nie ma porównania do 3.0 rzędowego, że jak kogoś stać na eksploatacje, to jeden z lepszych silników BMW i że wcale nie pali sporo. Dziś zgadzam sie z tą opinią w 100%.

U mnie w 2 tonowej 745i spalanie aktualnie skoczyło i jest na poziomie 13.8 litra (obliczenia własne, komp pokazuje 13.9) na 100km. Efekt założenia 20 calowych felg. Sporo też jeździłem po mieście (Kraków, Katowice, BB), na trasie spalanie oscyluje w okolicach 10.5-11. Jak na oferowaną moc, to niewiele.

Polecam więc zgłębić temat. Jeśli chcesz kupić auto do spokojnego przemieszczania się, to 525i będzie idealnym wyborem. Jeśli natomiast chcesz coś mocnego i skłaniasz się do 530i, to polecam rozejrzeć się w kierunku 545i. Fakt, jest droższe, ale już samo wyposażenie rekompensuje cene. A spalanie średnie 2-4 litry w porównaniu do 530i to niewiele za dodatkowe 100km i jeden z lepszych motorów pod maską (w zasadzie turbin, bo tak podobno nazywają te silniki w BMW, ze wzgledu na ich moc).