Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam,

szanownych kolegów proszę o poradę,

wczoraj majstrowałem przy gnieździe diagnostycznym aby wykasować kontrolki inspekscji, jednym przewodem chciałem dotknąć dwóch styków jednocześnie i pech chciał a dotknąłem w nie te gniazdo co trzeba i zaiskrzyło.

Napewne zrobiło się zwarcie od tego momentu straciłem ładowanie akumulatora, pali się nieustannie kontrolka.

Co mogłem uszkodzić i jak tą usterkę usunąć?

Pls o radę dzięki,

Opublikowano

Hmmm - kasowanie inspekcji kosztuje u mechanika 20zł - takie są właśnie skutki grzebania przy złączu i efekty zwarcia (oraz odżałowania tych 5 piw).

Co mogło się uszkodzić - skoro nie masz ładowania to pewnie mostek prostowniczy, może coś ze szczotkami, które dostały zwarcie, może spaliłeś diody prostownicze. Wymontuj alternator i jedź z nim do elektromechanika - niech sprawdzi mostek - wtedy będziesz miał pewność.

P.S. za sprawdzenie alternatora + usunięcie usterki wyjdzie Ci więcej niż za kasowanie inspekcji więc oszczędność żadna.

Pzdr.

Opublikowano
Hmmm - kasowanie inspekcji kosztuje u mechanika 20zł - takie są właśnie skutki grzebania przy złączu i efekty zwarcia (oraz odżałowania tych 5 piw).

Piotrek, już nie przesadzajmy. ;) Ja od 3 lat kasuję inspekcję i spółkę w swojej beti sam. Średnio 1,5 raza w roku, mało tego czasami komuś znajomemu kasuję i jakoś nic nie (na szczęście) zaiskrzyło mi. :) Jedynie przed samym zwarciem paręnaście razy sprawdzam, czy dobre piny mam pod ręką. I to mogę polecić każdemu... kto czuję się na siłach do kasowania cegiełek, niestety czasami może się zdarzyć małą "wpadka" - tak jak Allelo. :|

A tak nawiasem mówiąc, już zbyt dużą liczbę mechaników widziałem, którzy nawet nie wiedzieli co do czego z inspekcją. :worried:

Co mogło się uszkodzić - skoro nie masz ładowania to pewnie mostek prostowniczy, może coś ze szczotkami, które dostały zwarcie, może spaliłeś diody prostownicze. Wymontuj alternator i jedź z nim do elektromechanika - niech sprawdzi mostek - wtedy będziesz miał pewność.

Dokładnie. :D :cool2: