Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Witam wszystkich. W moim tds-ie strasznie dymi na czarno z rury wydechowej. Wiem że troche powinno ale to przesada. Na wolnych jest dobrze ale przy ponad 3000 obr pojawia sie czarna plama. Przed wyjazdem z garażu mam czarny ślad. Dodatkowo spalanie w mieście jest koło 10l przy normalnej jeździe. To chyba troche dużo jak na tak małą pojemność (318tds). Układ doprowadzający powietrze od turbiny do kolektora jest szczelny. Turbina lekko świszczy na wyższych obrotach. Jestem prawie pewny że to wtryski. Tylko nie wiem czy końcówki regenerować czy wtrysk sterujący jest walnięty. Można jakoś to sprawdzić??
Opublikowano

Podobne objawy jak u mnie oprócz spalania, turbina chodziła jak chciała, samochód też i strasznie kopcił na czarno.

Przyczyną był zapchany przewód gumowy od kolektora ssącego (od spodu) do czujnika przy filtrze paliwa (bodajże czujnik doładowania turbiny, czy coś takiego, dokładnie nie pamiętam jak się nazywa). Warto również wyczyścic kolektor jeżeli jest w nim syf wraz z czujnikiem znajdującym się w nim oraz zawór EGR .

Napisz czy pomogło.