Skocz do zawartości

Ogrzewanie tylnej szyby, lusterko, nawiew przedniej szyby

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Szukałem w wyszukiwarce ale czegoś podobnego nie znalazłem. Albo jedno, albo drugie ale nie wszystko na raz jak u mnie.

Zacznę od początku.

Wpadłem po nocy przednim lewym kołem w dobrze zamaskowaną, dużą dziurę przy 50km/h, wygięło wachacz. Wymieniłem go (miał tylko miesiąc, szkoda :( ) i wszystko niby ok.

Tylko jest jedno ale.

Od tego czasu nie działa mi ogrzewanie tylnej szyby (sedan), dioda na przycisku świeci. Nie nagrzewa się też lewe lusterko. Jest też taki przycisk z lewej strony od zmiany obiegów, który włączał na maksa dmuchawę na przednią szybę, teraz kompletny brak reakcji. Zauważyłem też, że jak mam zarosiałą przednią szybę, odparowuje szybko z prawej a z lewej bardzo powoli, wnioskuję z tego, że nie wieje z na nią lewej strony.

Sprawdziłałem bezpieczniki, wszystkie w porządku. Klimę mam automatyczną i działa jak powinna.

Co się mogło stać, nagle zniknęło ogrzewanie tylnej, ogrzewanie lusterka i full nawiew na szybę? Jakiś przewodzik, kosteczka lub się poluzowało coś, co jest odpowiedzialne za te trzy rzeczy?

Może jeszcze jedno przy okazji. Zawsze miałem bardzo słaby nawiew ze wszystkich kratek od strony pasażera? Od kierowcy hula aż miło a z drugiej strony nic oprócz nóg. Silniczek padł czy coś się przytkało?

Ktoś się spotkał z takimi anomaliami? Bardzo będę wdzięczny za radę, bo nie wiem co robić. Już się boję ile mogą w Mag-Polu w Piasecznie krzyknąć za to.

Opublikowano
Sądzę, że to coś z elektrozaworami. Pogrzeb przy nich. Może się coś poluzowało, może w środku zawiesiło. To na pewno warto sprawdzić.
BMW? Bogini Moich Wrażeń.
  • 2 tygodnie później...
Opublikowano
Już zrobione. Zostawiłem bunię na dzień w Mag-Polu. Zlokalizowali usterkę, co się okazało, sterownik od nawiewów. Wilgoć podchodziła pod gniazdo i sporo styków zaśniedziało. Chłopaki wyczyścili, zabezpieczyli i wszystko hula aż miło. Wymienili wkład od lusterka, już grzeje. Wszystko nie było takie straszne. Całość wyszła 250zł :), w tym 100zł wkład lusterka. Wrażenie tym większe bo otrzymałem pięknie wymytą buńkę :) Jeszcze znaleźli złotówkę pod fotelem to położyli na półeczce. Chyba będę tam częściej zaglądał.