Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Witam. Mam pytanko jaki wspawać najlepiej tłumik w zamian za ogginalny srodkowy w wersji z katem? No chyba ze ta wielka pucha na srodku to wlasnie katalizator. Chodzi o to ze wersja ta nie ma zamiennika. Problem jest taki ze wydech strasznie juz żezi tak jakby w srodku drgałey juz wszystkie przegrody. Ccę wyciąć ten srodkowy el. i wstawic tam nowy tłumik ale od jakiego autka najlepije. ? Pozdrawiam
Opublikowano

Najlepszym rozwiązaniem jest kupienie używki od takiego samego silnika. Jeżeli masz wersje z katalizatorem to możesz kupić bez katalizatora (będzie dużo taniej) i wspawać swój. Najlepszym sposobem na sprawdzenie czy masz katalizator jest wyjęcie tego elementu i sprawdzenie co jest w środku, bardzo często zdarza się zwłaszcza w sprowadzanych samochodach, że ktoś wycioł środek katalizatora.

Pozdrawiam.

Opublikowano
Podejrzewam ze w srodku jest pusty, co tłumaczy dziadoski głos. Problem w tym ze w wersji bez kata troszke inaczej wyglada wydech. Trzeba by było nowy tłumik ciąć spawac itp. Wole jednak wyciac samego kata i w jego miejsce wstawic jakis tanszy tłumik. Oczywiscie o podobnej srednicy rury.
Opublikowano

Możesz wstawić np. strumienice. nie orientuje się na jakiej zasadzie działa, wiem jedynie tyle, że dla niektórych jest to właśnie tańszy zamiennik katalizatora. Chociaż osobiście do swojego samochodu nie wstawiał bym takiego eksperymentu. możesz też tak jak sam piszesz zamiast katalizatora wstawić drugi tłumik środkowy. Trochę spawani ale powinno chodzić dobrze.

Pozdrawiam.

Opublikowano

Witam,

Nie widzę w ogóle problemu. Były dwie wersje, jak już ktoś wspomniał - z katalizatorem i bez. Producentem wydechów do E30 dla BMW jest Bosal i ma on w swojej ofercie zarówno tłumik środkowy (ok. 400-500zł) jak i katalizator (najtaniej znalazłem go na necie za 2300zł-gra nie warta świeczki). Obie wersje układu wydechowego mają ten sam tłumik końcowy.

A więc wywalasz kat, jeśli posiada on wnętrzności to wystawiasz go na allegro i za kasę kupujesz tłumik środkowy.

Prawda, że proste??!! Cały czas masz pełnowartościowy układ wydechowy!

Dodam jeszcze,że układ wydechowy jest tak skonstruowany,że nie trzeba nic ciąć ;P

KATALOG BOSAL

Pozdrawiam

Przeczytaj moje artykuły:

Test 530d F10, przekrojowy o E30 i E36

http://img40.imageshack.us/img40/1371/renoma.jpg

http://images.spritmonitor.de/310241.png