Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Witam, mój brat nosi sie z zamiarem kupna e30 z 90r. Byliśmy na jeździe próbnej i zauważyłem ze sprzęgło "wysoko bierze" moje pytanie brzmi czy da sie to wyregulować, czy to ostatnie dni tego sprzęgła? Proszę o pilna odpowiedz:)
Opublikowano

Bądź czujny, nie daj się naciągnąć na wymianę sprzęgła.

Mechanik na Szczecińskiej w Krakowie stwierdził, że do wymiany mam sprzęgło

wnioskując właśnie ze skoku jałowego pedału sprzęgła.

Taki teatrzyk dla niezorientowanego.

Podczas naprawy nagle stwierdził, wcale się nie przyglądając,

że cieknie siłownik sterowania sprzęgła- do wymiany.

Rzeczywiście jego tuleja miała drobną bruzdę...

A sprzęgło? Docisk, tarcza w świetnym stanie.

Jednak koszt naprawy to wymiana sprzęgła, m.in. :/

Chodzi o część nr 13

http://www.realoem.com/bmw/showparts.do?model=AJ51&mospid=47273&btnr=21_0004&hg=21&fg=10

Jeśli sprzęgło nie hałasuje, nie ślizga, nie szarpie, rozłącza ok, to proponuję zacząć od tego siłownika. U mnie skok jałowy pedału był bardzo duży

po wymianie siłownika ok.

Opublikowano

Nie da się "wyregulować" sprzęgła w BMW e30.

Skok pedału nie świadczy o zużyciu tarczy.

Jeśli jest zapowietrzony układ hydrauliczny,

to pedał wraca z opóźnianiem albo wogóle.

Jak wyżej pisałem sugeruję Ci obejrzeć i ewentualnie wymienić ten siłownik. Kosz kilkadziesiąt PLN.

Opublikowano

Mam coś podobnego w e36 318tds pedał sprzegła zaczął mi właśnie delikatnie skakac i było słychać że auto głośniej pracuje, a dzisiaj to już całkiem coś się porobilo pedał skacze jak głupi jak wcisnę sprzęgło to słychać wycie pod maską i wogóle traci moc samochód, ponadto cgodzi jak jakis traktor. Dodam że sprzęgło nie ślizga się a ni nic biegi wchodzą normalnie. No i nie wiem co to mozę być.

Jak było słychąć delikatne stuki tego jeszcze jak coś jak w traktorze jak zaciąga powietrze to mechanik powiedział mi że to mozę być uszczelka pod głowicą lub podwieszający sie któryś zawór, ale jak się to pogarszało to tym bardziej to sprzęgło, ten pedał skakał, auto głośniej pracowało i traciło na mocy. Orientuje się ktoś co to może być.

• 1 miesiąc temu...
Opublikowano
łożysko sprzęgłowe pewnie.U mnie strasznie szumialo i wyło jak wciskalem pedal,do tego spadaly obroty biegu jalowego o ok polowe.Rozebralem-łożysko stalo:\ale to pewnie już wiesz kolego