Skocz do zawartości

M52B28 padajaca odma(?) po zmianie kolektora na M50B25

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Jakies pol roku temu wymienialem kolektor na ten z M50B25 z wiekszymi kanalami.

Wszystko bylo pieknie, ale jakies 6-8 tygodni temu zaczelo telepac silnikiem na wolnych obrotach.

Sprawdzilismy szczelnosc kolektora, uszczelki itp - bylo OK.

Zmienilem jedna gume za przeplywka bo okazala sie nieszczelna - telepanie troche sie zmniejszylo ale caly czas bylo slychac jaki syk pod kolektorem na wolnych obr.

Mechanior stwierdzil, ze odma

%5B640%3A480%5Dhttp%3A//bmwfans.info/original/images/916_p.png

nr 2

Zmienilismy, pomoglo na miesiac, przestalo telepac prawie calkowicie - cos jednak dalej lekko syczalo pod kolektorem lub za przepustnica przy calkowitym odjeciu gazu.

Po 4 tyg. znowu zaczelo trzasc silnikiem na wolnych + obroty troche skacza.

Czy ktos slyszal o tym, zeby padaly odmy przy takiej przerobce, czy szukac przyczyny gdzie indziej?

-- Just --

E36 328 '97 sedan, manual

lekko dlubniete, 211 KM 273 Nm

Fotki i opis:

http://www.bmw-klub.pl/forum/viewtopic.php?t=51993

E30 S50B32 swap

ok 320 KM i 340 Nm... wkrotce zmierze.

Opublikowano
Jakies pol roku temu wymienialem kolektor na ten z M50B25 z wiekszymi kanalami.

Wszystko bylo pieknie, ale jakies 6-8 tygodni temu zaczelo telepac silnikiem na wolnych obrotach.

Sprawdzilismy szczelnosc kolektora, uszczelki itp - bylo OK.

Zmienilem jedna gume za przeplywka bo okazala sie nieszczelna - telepanie troche sie zmniejszylo ale caly czas bylo slychac jaki syk pod kolektorem na wolnych obr.

Mechanior stwierdzil, ze odma

Zmienilismy, pomoglo na miesiac, przestalo telepac prawie calkowicie - cos jednak dalej lekko syczalo pod kolektorem lub za przepustnica przy calkowitym odjeciu gazu.

Po 4 tyg. znowu zaczelo trzasc silnikiem na wolnych + obroty troche skacza.

Czy ktos slyszal o tym, zeby padaly odmy przy takiej przerobce, czy szukac przyczyny gdzie indziej?

Hej

Po pierwsze - "syk" (nie wiem czy akurat chodzi o taki sam jak u ciebie teraz) słychać w tych silnikach nawet jak wszystko jest szczelne - taka już uroda tego kolektora, że słycjhać szumy ssania.

Ja zmieniałem kolektor na taki z m50b25 kilka miesięcy przed tobą - do dziś nie mam z tym problemów - w tej chwili samochód jest już doładowany (kompresor mechaniczny).

Jak tylko wzzystko jest dobrze wklejone w nowy kolektor, tak żeby osprzęt pasował to nie powinno to mieć ŻADNEGO wpływu.

Ja bym zrobił tak:

1. Wywal całkiem nr2, wyjście z głowicy połącz trójnikiem fi12 - np od gazownikow, ze spływem do miski, a jeden koniec wypuść na dwór (można założyć jakiś filterek albo kawałek szmatki do testów żeby nic nie wpadło chociaż to mało prawdopodobne).

2. Otwór w kolektorze po nr2 ZASLEP! :)

3. Odpal (wtedy odma wpływu mieć nie może ŻADNEGO ) i wyciągnij wnioski :) Jak będzie dobrze to szukaj gdzie w orurowaniu od odmy powstają nieszczelności - będziesz miał już wszystko wyjęte. Jak będzie nadal telepało to plak w dłoń (na prawde dobrze działa) i szukaj gdzie ssie lewe powietrze...

Pozdrawiam