Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Jak wygląda sytuacja w przypadku kupna samochodu powypadkowego (powód: usterka kolizyjna) z zatrzymanym dowodem rejestracyjnym? Samochód został naprawiony i teraz zapewne musi przejść przegląd powypadkowy i stąd pytania:

1) ile może kosztować taki przegląd powypadkowy?

2) Co z badaniem technicznym, które gdyby nie wypadek byłoby jeszcze ważne? Czy po naprawie będzie trzeba dokonać dodatkowo jeszcze raz skoro będzie przegląd powypadkowy?

3) Zatrzymany dowód rejestracyjny znajduje się w innej miejscowości i jak go odzyskać żeby osobiście po niego nie wybierać się? Do kogo się zwrócić?

Prowadzę swoje życie, a nie BMW
Opublikowano

2) Co z badaniem technicznym, które gdyby nie wypadek byłoby jeszcze ważne? Czy po naprawie będzie trzeba dokonać dodatkowo jeszcze raz skoro będzie przegląd powypadkowy?

Moim zdaniem w chwili wypadku, gdy auto nie spełnia warunków dopuszczenia do ruchu a dowód jest zabierany - to przegląd automatycznie traci ważność i trzeba robić nowy przegląd.

3) Zatrzymany dowód rejestracyjny znajduje się w innej miejscowości i jak go odzyskać żeby osobiście po niego nie wybierać się? Do kogo się zwrócić?

Moim zdaniem musisz sie pofatygować gdyż dowód rej zostanie wydany na wniosek właściciela po uprzednim pokazaniu dopuszczenia do ruchu.

Pzdr

Opublikowano
A czy ktoś upoważniony przez mnie może odebrać dowód rej.? Miał ktoś taki przypadek?
Opublikowano
A czy ktoś upoważniony przez mnie może odebrać dowód rej.? Miał ktoś taki przypadek?

może, ale tylko upoważnienie notarialne wchodzi w grę.

Opublikowano

Moim zdaniem w chwili wypadku, gdy auto nie spełnia warunków dopuszczenia do ruchu a dowód jest zabierany - to przegląd automatycznie traci ważność i trzeba robić nowy przegląd.

Ok, będzie nowy przegląd ale powypadkowy, który powinien tym samym zastąpić przegląd techniczny żeby dwa razy nie płacić za to samo.

może, ale tylko upoważnienie notarialne wchodzi w grę.

To już mnie załamałeś. Miałem kiedyś taką sytuację, że zarejestrowałem samochód i wydano mi dowód rej. tymczasowy i po miesiącu miałem zwrócić się do urzędu już po normalny dow. rej. Z racji tej, że nie mogłem go odebrać osobiście upoważniłem brata (nie notarialnie), który bez problemu odebrał.

Opublikowano

u mnie wymagają upoważnienia notarialnego - dodatkowe 50 pln

być może u Ciebie tego nie wymagają, ostatnio zaobserwowałem że w każdym urzędzie panują różne zwyczaje.

Opublikowano

Zadzwoniłem do Urzędu, który jest w posiadaniu mojego zatrzymanego dowodu rej. i jedynie co mam zrobić to przesłać im:

- umowę kupna-sprzedaży pojazdu,

- pokwitowanie o zatrzymaniu dow. rej.,

- zaświadczenie o przeglądzie powypadkowym,

- wniosek o wydanie zatrzymanego dow. rej.

Po weryfikacji tych dokumentów odeślą mi dow. rej. wraz z w/w dokumentami.

Opublikowano
Ok, będzie nowy przegląd ale powypadkowy, który powinien tym samym zastąpić przegląd techniczny żeby dwa razy nie płacić za to samo.

tak. o ile dobrze pamietam, dostalem na przegladzie kwitek zebym mogl odebrac dowod a potem juz z dokumentami wrocilem tylko po przepisanie mi przegladu do dowodu.