Skocz do zawartości

dziwny luz na wale ,szukam konkretnej podpowiedzi

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
witam ,mój problem objawia sie tym ,pod autem wał który wychodzi ze skrzyni ma dziwny luz można nim obracac wokół osi reką tak gdzies na 1/3 obrotu,przekłada sie to tez na jazde ,wydobywa sie hałas w miejscu skrzyni z wałem przy zmianie biegów ,slychac to mocniej gdy jade na 3i szybko zmienie na 2 ,dochodzi do tego ze kołysze buja autem,gdy rano wszystko jest zimne prawie tego nie czuć,dopiero podczas nagrzewania,ma ktos taki problem,czy jest dozwolony taki luz na wale? czy da sie to wogóle naprawić?
Opublikowano
czesc jedno co przychodzi mi teraz do glowy to lacznik elastyczny walu...moze byc juz zniszczony,ale dlaczego tak sie dzieje jak auto jest zagrzane-to niewiem sprawdz sobie ten lacznik.
Opublikowano

witam!

na wale zawsze jest trochę luzu ale nie wiem czy aż 1/3 obrotu? być może tak....to jest normalne natomiast nie normalne jest to żeby przy obracaniu ręką tego wału przy końcu obrotu zatrzymał się i po chwili jeszcze troszkę dał się przekręcić, chodzi mi o taki mały skok!wtedy jest coś nie tak z wałkiem atakującym!coś na wzór zabieraków w maluchu:)poprawcie jeśli się mylę...!pozdrawiam:)!

(OO( )( )OO)
  • 3 tygodnie później...
Opublikowano
i wszystko jasne,wczoraj dostałem sie do podpory wału,znajdował sie za osłoną termiczną nad układem wydechowym,okazało sie że gumowy oring łączący łożycko z pierścieniem podpory jest kompletnie sparciały i rozsypany,a co do tego czemu gdy odpalałem zimne auto praktycznie było tego nie słychac?odpowiedz chyba prosta guma jak i łozysko ktore sie tam snajduje w trakcie tarcia poprzez prace nagrzewa sie ,guma sie jeszcze bardziej poddaje i zaczyna walić(bo już nie tłumi luzów),podobnie z lożyskiem na bank sie juz rozsypalo,pozdro