Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Jakoś nikt nie potrafi mi powiedzieć jaka jest różnica między kredytem a leasingiem ... tzn. z tego co się dowiedziałem to kujując na kredyt staję się właścicielem np. auta i jesli nie mogę spłacić go to wtedy płaci przykładowo moja najbliższa rodzina, czyli kasa jest ściągana do końca.

Natomiast leasing jest na takiej zasadzie że aż do końca auto nie jest nasze tylko Leasingodawcy i jeśli np. w połowie spłacania zrezygnujemy z auta to wtedy kasa przepada a auto wraca do leasingodawcy ....

Tylko na czym polega opłacalność leasingu / kredytu ?

Jeśli np. ktoś ma gotówkę, która i tak leży na koncie, na małej lokacie i nie zamierza nią obracać to wtedy lepiej kupić auto za gotówkę ? Kiedy się opłaca brać leasing ? Rozumiem że kredyt bierze się wtedy gdy nas nie stać na auto, lub nie chcemy wydawać kasy którą możemy obrócić i mieć jej 2 x tyle ....

Opublikowano

leasing jest kosztem odpisywanym od podatku jak prowadzisz dzialalnosc gospodarcza, kredyt nie. kwestia wlasnosci jest taka jak mowisz..

Jeśli np. ktoś ma gotówkę, która i tak leży na koncie, na małej lokacie i nie zamierza nią obracać to wtedy lepiej kupić auto za gotówkę ? Kiedy się opłaca brać leasing ? Rozumiem że kredyt bierze się wtedy gdy nas nie stać na auto, lub nie chcemy wydawać kasy którą możemy obrócić i mieć jej 2 x tyle ....

nie ma jednoznacznej odpowiedzi na to pytanie dla kazdej osoby.. branie kredytu czy leasingu ma sens, gdy masz jakies zalozenia i jestes w stanie je spelnic, jesli jedynym zalozeniem jakie ktos ma jest 'nie stac mnie' to ani leasing ani kredyt nie pomoze... na kredyt czy leasing tez musi byc cie stac i nie jest to ucieczka od wydatkow, tylko po prostu element polityki finansowej twojej prywatnej czy twojej firmy.. wielu ludzi 'ktorych stac' bardzo chetnie biora w leasing czy kredyt, nie dlatego ze brak im gotowki...

zaleta kredytu jest, ze auto jest twoje; leasing jest bliski wypozyczeniu, natomiast jest oplacalniejszy w kwestii podatkowej. jesli nie prowadzisz dzialalnosci to leasing poki co cie nie interesuje..

Opublikowano
prowadze dzialalnosc ale jestem na ryczałcie ..... czy w takim rozwiazaniu leasing cos mi daje lub kredyt procz odpisania 6000zl VATu ?
Opublikowano
no to mam jasna odpowiedz, kiedys gadalem tez o tym z ksiegowa ale myslalem ze moze cos sie zmienilo ... czaasmi zaluje ze jestem na ryczalcie ... ale bedac na ksiazce mneij by mi sie oplacalo ...
Opublikowano
Od strony podatkowej kredyt jest tym samym co leasing. W leasingu kosztem jest rata, a w kredycie amortyzacja auta plus odsetki kredytowe. Swego czasu leasing byŁ bardzo popularny ponieważ można byŁo pierwszą wpŁatę często nawet 40% wŁożyć w caŁości w koszty (co nie jest możliwe przy kredycie) Niektóre Urzędy Skarbowe już na to nie pozwalają. Ogólnie leasing jest droższy niż kredyt, ale Łatwiej dostępny. Jeśli jesteś na ryczaŁcie nie skorzystasz na odpisach podatkowych.