Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

potrzebuje porady

od niedawna mam BMW 318tds - ładnie płynie po asfalcie ale coś nie tak z silnikiem mianowicie do 2.5tys/obr nie ma czym jeżdzić i to nie żadna jakaś turbo dziura tylko ten samochód w ogóle nie ma mocy jak nie dam na 2,0tys to nie rusze z miejsca a na podjeżdze musze wciskać sprzęgło i czekać aż wejdzie na 2,0tys żeby na jedynce wjechać, jak jadę na piątce ok 70km/h na wzniesieniu to zaczyna mi zwalniać chociaż duszę do podłogi, zato przy 110km/h idzie jak głupi tylko dotykam i spakanie wychodzi mniejsze.

miałem golfa 1.9 też 90KM i ciągał jak głupi chociaż jeżdziłem tylko do 2,0tys i palił mi 5-5,5ON a tu nie mieszcze się w 8 ON - więc pytam o co tu może chodzić - pomóżcie

Opublikowano
marmic - fakt wysadzało mi płyn i raz mi się zagotował ale dobrze go odpowietrzyłem i już tydzień wszystko ok. ale jeżeli chodzi o chłodzenie silnika to przy przegrzewaniu się mógł by mieć utratę mocy i w pełnym zakresie obrotów ( tak mi się zdaje ale moę się mylić ) na zimnym zachowuje się identycznie - jeszcze jedno - prędkość maksymalna to 140km/h do tej prędkości zbiera się ładnie i nagle koniec a on chyba powinien mieć odcięcie przy 190 czy coś tak - czy to może oznaczać że coś nie tak z pompą paliwową?
Opublikowano

wymieniłem dzisiaj olej i sprawdziłem silnik na komputerze

był odłączony czujnik temperatury wlatującego powietrza nie wiem czy to tego wina ale jest znacznie lepiej na wolnych obrotach, może nie tego bym się spodziewał ale powiedzmy że jest ok, jednak pozostaje problem prędkości nadal 140km/h i raptownie koniec. ( zobaczymy jeszcze co będzie ze spalaniem) - może ma ktoś jakieś pomysły.....

• 2 lata później...
Opublikowano
Te Bemki tak mają lubią wysokie obroty ale mi na trasie schodzi do 5l/100 przy prędkości 120-140 na piątce.Ja ruszę na jedynce i przy 1000 obr ale wolno a jedynka do 4000 obr odcina jak szybciej chce przed czymś uciec to 2-ka i pedał gazu to aż ziemie rwie podjedz na komputer może silnik słaby, ciśnienia nie trzyma