Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Ostatnio zauważyłem, że mój akumulator cieknie. To znaczy jak spojrzę pod maskę, to widać, że spod korków akumulatora wydobywa się ciecz, bo w tych miejscach aku jest zawsze przepocony. Dodam iż to charakterystyczne "oczko" będące odzwierciedleniem zużycia akumulatora jest koloru szarego. Nic się nie dzieje, ale jak chcę zapalić silnik to muszę dłużej przytrzymać zapłon. Czy to jest spowodowane słabym akumulatorem?
Freude am fahren...
Opublikowano

zmierz napiecie ladowania, jesli wylewa ci sie plyn (o takiej porze roku) tzn ze najprawdopodobnie masz za wysokie napiecie ladowania i gotuje ci elektrolit , mozesz miec rowniez zwarcie w akumulatorze ale nie odpalil bys na drugi dzien, jak nie wiesz jak zmierzyc to podjedz do tych co sprzedaja aku, przewaznie za darmo zmierza ci napiecie ladowania i stan twojego aku, napewno cos doradza.

p.s. oczko jest w 1 celi i pokazuje stan 1 celi a nie calego aku, wiec mozna sie pomylic.

Opublikowano
zmierz napiecie ladowania, jesli wylewa ci sie plyn (o takiej porze roku) tzn ze najprawdopodobnie masz za wysokie napiecie ladowania i gotuje ci elektrolit

A co może być przyczyną zbyt dużego napięcia ładowania? Alernator? U mnie wszystko działa bez problemu, ale ten aku mnie niepokoi.

Freude am fahren...
Opublikowano
Do chwili obecnej, czyli przez roku czasu spaliła mi się tylko jedna żaróweczk i jeden bezpiecznik. Dodam iż bezpiecznik spalił się z mojej winy bo zrobiłem zwarcie. Póki co nie zauważam żadnych negatywnych skutków. Może to tylko wysłużony akumulator.
Freude am fahren...
Opublikowano
Do chwili obecnej, czyli przez roku czasu spaliła mi się tylko jedna żaróweczk i jeden bezpiecznik. Dodam iż bezpiecznik spalił się z mojej winy bo zrobiłem zwarcie. Póki co nie zauważam żadnych negatywnych skutków. Może to tylko wysłużony akumulator.

raczej aku do wymiany jak jest dobre ladowanie...negatywne skutki to w najlepszym przypadku zgnita podstawa aku. :shock: