Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

hey mam pytanko do użytkowników diesel 2.0 dotyczące turbiny ponieważ w innych autach jak turbina sie załącza to słychać taki jakby świst tj. że turbina pracuje natomiast w moim albo nie mogę sie wsłuchac albo poprostu ona tak bardzo nie gwizda bo raczej poprostu brzmienie silnika przy większych obrotach i nie wiem czy BMW poprostu tak ma czy cos nie tak,dodam iż auto po testach komputerowych które nie wykazują żadnych błędów a podrugie auto dobrze jezdzi i niema problemów z przyśpieszeniem i mocą.

Jezdziłem też drugą i też nie słyszałem takiego świstu jak w innych tdi.

Możliwe że to dlatego że w BMW turbina jest dość schowana a nie tak u góry jak w innych pojazdach proszę o info co myslicie:))

Pozdrawiam..

Opublikowano
Witam jeśli będzie świstać jak piszesz to niedobry znak ,bo to oznacza koniec turbiny. :twisted2:
Opublikowano

Oczywiście,że załączającą turbine POWINNO sie słyszeć.Trudno aby bezszelestnie zachowywało się cos co kręci sie ponad 100 000 razy na minutę :nienie:

Powinienes słyszeć przy małej prędkości,podczas rozpedzania się leciutki świst-najlepiej to sprawdzić jadąc wąską uliczką, która otoczona jest czymś z dwóch stron (domy,płoty)-wtedy wszystko co wydaje z siebie samochód jest odbijane i dociera do uszu.

Oczywiście świst ma byc lekki-taki świsto-szum :dance: .Gorzej jak będzie to chamski,głosny gwizd-wtedy..jest przegwizdane :mrgreen:

MIKE

"Pokazał taki międzynarodowy gest pokoju i przyjaźni, środkowym palcem" M.Sokół o geście Nicka Heidfelda :-)

Opublikowano
Dzięki za odpowiedz więc wszystko ok. tak jak myślałem a jeszcze pytanko czy ktoś z was chipował swoje autko ja mam wersje 122 km i mam zamiar zrobić na 143km tak jak jest po 2007 roku z tego co rozmawiałem to dla tego silnika to pikus i ze spoko bo te po lifcie to tylko soft był zmieniony więc chyba się skuszę:))
Opublikowano

Nie tylko soft był zmieniony.

Z turbinami nie ma zasady, jedna będzie głosniejsza druga będzie cichsza. Oczywiście jak świszczy bardzo głośno to coś jest nie tak.

www.bmw-uzywane.com

http://img115.imageshack.us/img115/7632/88263882bl9cn0.jpg

M3 3.0 E36 '95 Turbo - okolice 500 KM

Opublikowano
mozliwe że nietylko soft może też inna turbawka ale 143km to bardzo bezpieczne a już wtedy 340 nm to troszke lata.
Opublikowano
Z doświadczenia wiem, że 118d 122 KM robią pod 150 -160 KM bez większego wysiłku.

www.bmw-uzywane.com

Opublikowano
Dzięki za odpowiedz więc wszystko ok. tak jak myślałem a jeszcze pytanko czy ktoś z was chipował swoje autko ja mam wersje 122 km i mam zamiar zrobić na 143km tak jak jest po 2007 roku z tego co rozmawiałem to dla tego silnika to pikus i ze spoko bo te po lifcie to tylko soft był zmieniony więc chyba się skuszę:))

zobacz....http://www.upsolute.pl/auto-tuning.html?k=bmw

Opublikowano

zbigniew-no ale serii 1 nie ma tam,chyba że źle pztrzę?

p.s.Czyli turbine powinno sie delikatnie słyszeć-słabiej,mocniej ale powinno sie słyszeć-czy tak?

p.s.Oprócz softa-co jeszcze się zmienia przy "robieniu" ze 118 d silniejszgo auta?

MIKE

MIKE

"Pokazał taki międzynarodowy gest pokoju i przyjaźni, środkowym palcem" M.Sokół o geście Nicka Heidfelda :-)

Opublikowano

p.s.Oprócz softa-co jeszcze się zmienia przy "robieniu" ze 118 d silniejszgo auta?

MIKE

Jest kilka opcji. Chip najprostszy i najszybszy. Dlasze ewolucje to wydech i dolot.

www.bmw-uzywane.com

Opublikowano
Jest to skomplikowane przedsięwzięcie?Czy takie auto "traci" coś?Nie chodzi mi o moc-wiadmo-ta rosnie,ale czy taki chiptuning i te konieczne póxniejsze przeróbki nie wpływają negatywnie na auto?

MIKE

Opublikowano
ale po co robić dalsze ewolucie wystarczy tylko chip wątpie aby w codziennym użytkowaniu reszta była przydatna ja tam na rajdy jezdzić nie będę więc tylko pare kucy się przyda.:)
  • 2 tygodnie później...
Opublikowano
No i wirus wgrany jest teraz 155 PS i 330 NM bardzo fajnie się jezdzi poprostu jakby lżejszy był ,szybciej się wkręca polecam:))