Skocz do zawartości

Radio -) duże F na wyświetlaczu...

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Jaka masz Bawarkę?? jeśli C Reverse II to jest to "Traffic report zone code letter" włącza sie to przyciskiem "VF" jednocześnie na wyświetlaczu z lewej strony pojawia się ikonka "VF" iz funkcja jest aktywowana a z prawej strony Litery strefy od A do F. Ogólnie służy to do śledzenia wiadomości drogowych, coś takiego samego jak w radiach z RDS funkcja "NEWS" lub "Region"

Tylko BMW jest ważne...

http://ot.mklub.net - Ciemna strona wpływu BMW na umysł człowieka :-]

Opublikowano

Vf nie włączałem, literka F zaświeciła sie bez mojej ingerencji....,

ktoś miał taki przypadek :?:

Opublikowano

Zależy jakiego radia słuchasz. Jeśli słuchasz programu 1 Polskiego Radia - to na niektórych częstotliwościach FM emitowany jest sygnał TP/TA w chwili emisji tzw komunikatów drogowych w ramach programu "Radio Kierowców. W radioodbiornikach z RDS zapala się symbol T lub TP, a w chwili nadawania komunikatu drogowego - TA.

Jeśłi chodzi o radio bez RDS, to Kiokio wszystko wyjaśnił.

Funkcję tą możesz włączyć ręcznie - wówczas radio bedzie monitorować eter w poszukiwaniu stacji nadającej komunikaty drogowe, co w Polsce obecnie nalezy do rzadkości (mam na myśli stacje ogólnopolskie)

Pozostaje tylko kwestia jakiej stacji słuchasz. RMF FM od czasu wyłączenia sieci ogólnpolskiej (w tym informacji Traffic) w 2001r. wypuszcza taki sygnał tylko w okolicach 1 listopada- wówczas radio samo się przełącza ze słuchania kaset, czy też płyt, podgłasza się na czas informacji drogowych. Teraz niektóre stacje nadawcze RMF nadają jeszcze kod TP, ale jest to niepotrzebne, gdyż radio to nie raczy nas już inforacjami dorgowymi zwanymi popularnie Traffikami.

Z sygnałem TP spotkałem się jeszcze w programie II Polskiego Radia, ale po co ten sygnał w dwójce? Tego nie wiem.

Jesłi wyświetla C się F, to znaczy, że odbierasz stację nadającą (teoretycznie) komunikaty drogowe.

Włączenie tej funkcji przyciskiem spowoduje, ze radio będzie czuwać i nieustannie szukać stacji z informacjami drogowymi.

Pozdrawiam, Michał
Opublikowano

Słuchałem wtedy RaDiA DlA CiEbIe, żadnych komunikatów o sytuacji na drogach nie było, ale może coś takiego wprowadzą, było by to bardzo pożyteczne :cool2:

W D.E było i jest to stosowane już od przeszło 15 lat...

Opublikowano
Słuchałem wtedy RaDiA DlA CiEbIe, żadnych komunikatów o sytuacji na drogach nie było, ale może coś takiego wprowadzą, było by to bardzo pożyteczne :cool2:

W D.E było i jest to stosowane już od przeszło 15 lat...

:arrow: U nas też to pięknie działało przez niemalże 8 lat, dopóki Rada RTV i AGD nie "rozmontowała" sieci RMF. Nie wiem czy słuchałeś tej stacji przed kilkoma laty, ale na prawdę pod względem komunikatów drogowych nie miała sobie równych. Jadąc przykładowo z Warszawy do Krakowa , słuchając jednej stacji byłeś na bierząco informowany o warunkach na drodze w Warszawie, na trasie Katowickiej, w Częstochowie i okolicach, w Katowicach i okolicach i Krakowie. Wszytko zależało pod jaki akurat nadajnik trafisz - to było genialne. Teraz mamy RDS, ale oprócz nazwy stacji i podawanej godziny, no i tytułów piosenek emitowanych - nie ma żadnego pożytku.

... No dobra, ale co to ma wspólnego z BMW? :D :roll2: :mad2: :duh:

Pozdrawiam, Michał