Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam!

Może ktoś wie, dlaczego podczas zapalania silnika włącza sie kontrolka chłodnicy. Zapala się i świeci prze około 3 minuty potem gaśnie. Czy to coś poważnego? Jak ktoś wie co może być, to bardzo proszę o odpowiedź.

Opublikowano
Jak świeci na żółto to znaczy ze masz mało płynu i należy go dolać a gaśnie po 3 minutach bo się silnik rozgrzewa, płyn sie rozszerza i kontrolka gaśnie bo uznaje ze płynu jest wystarczająca ilość :mrgreen:
Opublikowano

Dzięki chłopaki za odpowiedź!

Czy płyn kontroluje się tylko poprzez odkręcenie kurka do wlewu i sprawdzenie pływaka? Bo jak tam zaglądam to płynu nie widać, a pływak jest raczej obniżony do końca. Poza tym znowu jak dzisiaj jechałem to kontrolka się nie pali. Samochód kupiłem tydzień temu, szykuje się do wymiany oleju i filtrów. Przy tym też płynu w chłodnicy. Wyczytałem na forum, żeby wymieniać na Castrol Antifreez. Ale zanim wymienię to czy mogę dolać zwykły płyn typu BORYGO? Bo na tych na stacjach benzynowych nie jest napisane czy są mieszalne. Nie chcę stosować koncentratu i mieszać z wodą destylowaną? Jak ktoś ma chwilę to bardzo proszę o odpowiedź na powyższe pytania. Z góry dziękuję.

Opublikowano
nie musisz wlewac jakis Castrol Antifreez moze byc inny...BORYGO nie ale innej marki...plyny sa mieszalne...teraz mozesz wlac niby koncentrat co jest 1..1 ale nie rozcieczajac go...plyn musi byc do chlodnic aluminiowych :P