Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Witam wszystkich. Jak wszyscy wiedzą a jak nie wszyscy wiedzą to właśnie sie dowiedzą. Temat jest ku lekkiej przestrodze. Otóż: w tym modelu (E39) często pękają klamki wewnętrzne. Mnie tez ostatnio dotknął ten problem i co zauważyłem: skoro już mi pekła rączka klamki to trudno było wysiadać z auta. W zwiazku z tym przełożyłem tylną rączkę (sama rączkę bez oprawy plastikowej dlatego ze obeszło się bez demontowania całego boczka w celu wyjęcia linki zamka). Jak juz wyjąłem to zauważyłem że przednia część klamki ta za którą pociągamy jest leeko inna od tylnej. Jest poprostu bardziej masywna i grubsza w miejscu gdzie jest obsadzony aluminiowy sworzeń z uchem do zamocowania linki. Jakie wnioski końcowe?? Tylną rączkę można założyć ale jest mniej wytrzymała. Radzę więc kupując klamkę lub samą rączkę obejrzeć dokładnie i zapytać sprzedawce czy jest to tylna czy przednia (wizualnie jak jest w całości czyli z oprawa plastikową nie ma żadnej różnicy w wyglądzie) Klamki wykonane są z tworzywa sztucznego (plastik) który jest powlekany chromem wiec są nie do końca aż tak wytrzymałe. Foto nie zamieściłem bo nie miałem cyfrówki. Pozdrawiam i uwaga na klameczki :wink: Pozdrowionka
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Hmmm,sprawdziłem w ETK i te uchwyty są niby te same jest tylko wyszczególnione na LEWY i PRAWY. :(
Opublikowano
jak wyjmiesz srebrną część za którą sie pociąga i porównasz lewą przednią z lewą tylną to widac różnicę. Przekonałem się dzis sam na właśnej skórze jak próbowałem złożyć na odwrót. Porównałem wizualnie i widoczne są róznice. Przenia ma grubsze ochu niż tylna. Kształt zewnętrzny jest taki sam. Różni sie tylko uchem jego grubością zewnętrzną. Wymiary sworznia do zamocowania linki sa takie same. Sam się mocno zdziwiłem ale serio jest różnica. Moja Benia jest z 98 roku. Klamkę kupiłem urzywaną z roku 2001 (była to przednia od drzwi kierowcy i tez się rózniła wykonaniem ucha od mojej tylnej z roku 98.
  • 2 lata później...
Opublikowano
Ja też złamałem klamke od drzwi kierowcy i przełożyłem z tylnich drzwi, ale całośc. Kupiłem teraz na allegro używaną ale z Anglika i ku mojemu zdziwieniu nie jest plastikowa tylko metalowa (aluminium lub duraluminium). Już po samej wadze mi nie pasowała bo była cięższa więc zeskrobałem troche niklu i pod spodem metal.