Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam serdecznie,

zauważyłem w mojej beemce braki zarówno płynu chłodzącego jak i oleju od wspomagania kierownicy.

Do chłodzenia kupiłem koncentrat Shell Anti-Freeze (niebieski)

Do wspomagania kupiłem Mobil ATF 320 (czerwony)

1)Facet w sklepie powiedział, że na dolewkę nie ma co się bawić w rozcieńczanie, tylko dolać samego koncentratu. Tak na oko wydaje mi się, że będę musiał dolać niecały 1 litr płynu... czy facet ma rację? Instrukcja mówi o zmieszaniu z wodą demineralizowaną w stosunku 1:1 lub 1:2. Jak lepiej, co robić?

2)Czy jest potrzeba wymiany całego oleju od wspomagania, czy też wystarczy w zupełności dolać odpowiednią ilość? Jak lepiej?

Opublikowano
Witam serdecznie,

zauważyłem w mojej beemce braki zarówno płynu chłodzącego jak i oleju od wspomagania kierownicy.

Do chłodzenia kupiłem koncentrat Shell Anti-Freeze (niebieski)

Do wspomagania kupiłem Mobil ATF 320 (czerwony)

1)Facet w sklepie powiedział, że na dolewkę nie ma co się bawić w rozcieńczanie, tylko dolać samego koncentratu. Tak na oko wydaje mi się, że będę musiał dolać niecały 1 litr płynu... czy facet ma rację? Instrukcja mówi o zmieszaniu z wodą demineralizowaną w stosunku 1:1 lub 1:2. Jak lepiej, co robić?

2)Czy jest potrzeba wymiany całego oleju od wspomagania, czy też wystarczy w zupełności dolać odpowiednią ilość? Jak lepiej?

ad 1/ mozesz wlac caly plyn....w stosunku 1;1 to nie jest zaden koncentrat

ad 2/ wystarczy jak uzupelnisz

Opublikowano

Nie bardzo rozumiem odpowiedzi na 1 pytanie. Mówisz żeby wlać koncentrat bez rozcieńczania czy jednak rozcieńczyć go z wodą demineralizowaną pół na pół?

To jest koncentrat, bo tak jest napisane na etykiecie :)

Opublikowano
Nie bardzo rozumiem odpowiedzi na 1 pytanie. Mówisz żeby wlać koncentrat bez rozcieńczania czy jednak rozcieńczyć go z wodą demineralizowaną pół na pół?

To jest koncentrat, bo tak jest napisane na etykiecie :)

to ze pisze tak to nic nie znaczy...koncentrat jest wtedy ja bys musial rozcieczac np.1do 20...sprzedawca tez to mowil co ja...skad wiesz jakie masz rocieczenie w ukladzie chlodzenia...chodzi o zamarzanie...jak wlejesz 1litr tego plynu nic sie nie stanie...bedziesz mial najwyzej nizsza krzepliwosc plynu /zamarzania/...gdy bys zalal caly uklad takim plynem to juz co innego

Opublikowano
ja w swojej wlałem sam koncentrat petrygo do -70 i teraz na syberie moge jechac i nie zamarznie wiec nie ma co się bawić w rozcieńcznie.