Skocz do zawartości

Wymiana oleju w automacie - po raz kolejny.

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Po przeczytaniu wszystkich postów odnośnie wymiany oleju w automacie postanowiłem zdecydować się na przeprowadzenie tego zabiegu w moim aucie. W celu rozeznania się w aktualnych kosztach wysłałem zapytanie do jednego z polecanych na tym forum warsztatów www.autoprecyzja.pl co oni polecają do mojego auta i ile to ma kosztować. Podałem dokładny model auta i typ skrzyni. Dziś dostałem odpowiedź, która trochę mnie zaskoczyła. Mianowicie chodzi o olej, który poleca warsztat do mojego auta. W odpowiedzi na moje pytanie dostałem informację, że warsztat proponuje zalanie skrzyni syntetycznym olejem marki BARDAHL www.bardahl.pl :jawdrop: Na forum nie znalazłem żadnej informacji o tym produkcie. Cena oleju 34zł/litr wymiana w cenie. Czy ktoś z Was ma jakiekolwiek praktyczne doświadczenia o produktach tej marki? Kiedyś z ciekawości pytałem o wymianę w często polecanym tu Mag-Polu i oni proponowali mi olej Gulf więc odpuściłem temat. Nie wiem czy zaufać warsztatowi, który specjalizuje się w automatach, czy nie kombinować i pojechać na wymianę z własnym olejem i filtrem z ASO? Ale czytałem też tutaj opinie, że nawet ASO nie zawsze wie, jaki olej powinien być do danego auta. :think: Dodam, że ze skrzynią nic złego się jak do tej pory nie dzieje i chciałem wymienić oliwę profilaktycznie. Dla ścisłości dodam, że chodzi o e39 530d ze skrzynią GM A5S 390R i zalanym fabrycznie olejem „lifetime” (zielona etykietka na obudowie). Przebieg auta ~150 000km
  • Główni Moderatorzy
Opublikowano

Na spodzie skrzyni jest naklejka z numerem oleju sprawdź po numerze w serwisie.Na 100% to będzie ETL 7045E Texamatic bo innego oleju do tych skrzyń nie ma to jest jedyny i brak jakichkolwiek zamienników.

Kosztuje ok.22zł za littr.

I zmień serwis byś nie przechodził tego co ja gdy zaufałem mechanikowi i On kupował mi olej, który później musiałem zmienić.. :mad2: :mad2: