Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam mam mały problem. Jak już kupiłem autko to był jeden mankament.

El. szyba pasażera wypadała z prowadnic, więc postanowiłem rozebrać i zobaczyć. I widzę że to oto kółko któro w tej "szynie" powinno lecieć jest odłamane

http://img172.imageshack.us/img172/5416/zdjcia0032wk7.th.jpg

http://img108.imageshack.us/img108/3893/zdjcia0034wd0.th.jpg

Te dwa plasticzki które chodzą w prowadnicach też są delikatnie uszczerbione ale to kółko jest głównym problemem. Wiecie może gdzie to mogę kupić, i jak to potem zamontować-to nie jest na śrubce także może ciężko być.

Dajcie jakąś rade proszę

BMW E36 "96 compact M44

Dziękuję z góry.

• 1 miesiąc temu...
Opublikowano

Ten sam motyw mialem, kupilem cały mechanizm bo ten plasticzek połamany z kułeczkiem raczej jest niewymienialny - a teraz sie męcze z wyregulowaniem mechanizmu szyby :|

Może ktoś z was będzie wiedział co jest nie tak jak szyba chodzi góra dół, jednak tak w połowie miewała takie delikatne momenty krytyczne, gdzie zwalniała - a do tego wewnętrze blachy drzwi do których jest przykrecony mechanizm podnoszenie dość mocno pracują w momencie kiedy naciskam np na uchylenie bądz zamknięcie szyby. Wgina się ta blach do środka lub na zewnątrz - pod wpływem pracy podnośnika - chodz nie wiem czy to nie wina mechanizmu podnośnika. Do tego dziś po kilku dniach używanie szybki po zmontowaniu szyba mi się najpierw zblokowała a ja na chama próbowałem to zamknąć to potem już musiałem się męczyć w ustawienie mechanizmu na parkingu bo szyba poleciała do przodu i sieczka się zrobiła na mechanizmie. Powiem szczerze że zastanawiam się czy nie mam nie tak pogiętych prowadnic - bo nie wygląda ta przy zamku za prosto, a nie bardzo wiem jak to ma być w orginale - lub czy uszczelki są właściwie w prowadnicy zamontowane.

Tak swoją drogą prowadnice są wogóle wymienialne ?

Szukałem ale nie bardzo znalazłem może ma ktoś z was fotki bądz linka jak to powinno wyglądać - to może by coś pomogło bo jutro ide z książką regulować szybę.

Opublikowano
Ja kółko zrobiłem już na tokarce z brązu, ten bolec co je trzyma musiałem przepiłować od wewnętrznej strony (co nie jest banalne niewyjmując całego mechanizmu) bolec tez wytoczyłem, nagwintowałem i nakrętka z tamtej strony. Ważne aby szyba pracowała w swoich uszczelkach chodzi mi o uszczelki ze strony przodu auta (z lewej strony drzwi jak sie patrzysz na mechanizm), gdy nie jest ona w nich to właśnie krzywi cały mechanizm. Mechanizm mogło ci pokrzywić trochę przy urwaniu tego kółka (mi pokrzywiło i prostowałem bez wyjmowania mechanizmu na siłę), możesz ewentualnie drugie drzwi rozebrać i zbadać jak tam jest.