Skocz do zawartości

Eolej e39

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Po kupnie mojej e39 muszę wymienić olej, tylko nie wiem, na czym jeździła wcześniej.

Rok produkcji to 1998, 3.0D.

Co proponujecie? Bo ja zastanawiałem się nad półsyntetykiem, ale nie wiem czy dobrze.

Opublikowano

polsyntetyk najbezpieczniej jest zalac

a jaki przebieg masz w aucie???

Opublikowano
  • Autor
okolo 200tys

10 letnie 530D :lol: :lol: :lol: oj ludzie, ludzie ... Czyli co? 20000 rocznie ktoś nim robił :lol:

Książka serwisowa jest do 178tys w 2007r . Środek utrzymany jest w stanie prawie idealnym

Opublikowano

A ja mam 530 z 99 roku z przebiegiem 274 tysiące i jest teraz zalana havoline 5w40, natmiast najprawdopodobniej dzis musze wymienic olej, i zaleje 0w40 castrol bmw LL04.

Czy wy naprawde sądzicie ze inzynierowie z bmw projektują silniki na 200 tys i potem juz szmec?? Skoro jest przewidziany do nich olej syntetyczny to nie przechodzcie na półsyntetyk po takim przebiegu. Rozumiem 500 tyś i ew jak zaczyna brać olej. Ale to też chyba powinno sie raczej pouszczelniać go i dalej jeżdzic na oleju przewidzianym dla danego silnika. Nie szkoda wam motoru??

Błogosławieni, którzy nie mając nic do powiedzenia, nie ubierają tego w słowa.
Opublikowano
  • Członkowie klubu
Książka serwisowa jest do 178tys w 2007r . Środek utrzymany jest w stanie prawie idealnym

Książki można podrobić/kupić na allegro/dopasować z innego auta, ale ok, niech Ci będzie :lol: Ważne, że jesteś z niej zadowolony i się dobrze sprawuje :cool2:

Tak przy okazji, moja z 2002 ma aktualnie 237tys km (też mam książkę serwisową :norty: ) i w życiu nie pomyślałem, żeby przejść na gorszy olej. Od samego początku leje to samo czyli Castrol 0W30 Longtec bodajże :mrgreen: Tak jak powiedział poprzednik, zabawa w tańsze oleje powinna się rozpocząć jak Ci bunia zacznie wcinać olej, bo wtedy dolewanie drogiego syntetyku między wymianami jest krótko mówiąc nieopłacalne :norty:

Pozdrawiam!