Skocz do zawartości

530d dziwna rzecz zauwazylem...

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

szukanie nie pomoglo. moze ktos z obecnych pomoze.

od niedawna mam 530d, 2000 rok.

Auto jest garazowane, zaraz po powrocie z pracy stawiam je tam. Ale kilka razy przed wprowadzeniem auta zostawielem je przed domem. Po kilku godzinach wpradzilem je do garazu i tu niespodzianka.

po zgaszeniu w aucie uruchamia sie jakas dziwna dmuchawa, ktora dziala intensywnie przez kilka minut (ok. 3) po czym sie wylacza. jest to o tyle dziwne, ze auto, w momencie wprowadzania do garazu, jest zazwyczaj juz wychlodzone.

Czy ktos mial z tym juz do czynienie? czy to jest wskazowka jakiegos konkretnego problemu?

Opublikowano
prawdopodobnie konczy ci sie rezystor dmuchawy,tez tak mialem, na poczatku wlanczal mi sie wiatrak na chwile, pozniej jednak potrafil pracowac dopuki nie rozladowal akumulatora. jezeli beziesz mial problemy z odpalaniem to odpowiedz bedzie prosta. koszt w aso 284zl. Ja kupowalem 2 tygodnie temu. Oczywiscie moge sie mylic, moze to byc jescze webasto, jezeli auto stalo kilka godzin przed domem to musialo ostygnac, a webasto po zgaszeniu silnika dziala jeszcze jakis czas i dogrzewa wnetrze jezeli silnik nie ma odpowiedniej temperatury
Opublikowano

rzecz sie dzieje po wylaczeniu motoru, po wjechaniu z podjazdu do garazu (dwie dlugosci auta :)) - jak zrobie kilka km i auto sie nagrzeje, choc troszke, nie zauwazylem wystepowania tego symptomu.

aha, i mam wrazenie, ze odglos nie dochodzi z dmuchawy od ogrzewania, bardziej pasuje mi to na wiatrak silnika (Wisko o ile takowe tam jest) lub wiatrak klimy...

Opublikowano
Podobne objawy miałem przy uszkodzonym rezystorze dmuchawy, wymieniłem jeża i po problemie. Podobno jest to dość częsta usterka w tym modelu.
Opublikowano
ja bym też stawiał na dogrzewanie webasto bo to w nowych dieslach standard te sillniki same nie potrafią się dogrzać wiec są wspomagane przes tzw dogrzewacz, jak to się pięknie po dojczowsku nazywa "Vorheizen"