Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam

ja posiadam E36 94' Coupe

i na zimnym to ciężko mi biegi wskakują tz maja taki opór ... jak się zagrzeje trochę samochód to może trochę lżej wchodzą ale w dalszym ciągu lewarek ma opór aby wskoczyć na bieg który usiłuje wcisnąć

olej nie mam pojęcia kiedy był wymieniany w skrzyni biegów bo samochód mam od póltora roku

co sprawdzić i gdzie szukać przyczyny ? (możliwe że dwa razy lekko zarysowałem spód auta ale to przy malutkiej prędkości )

Pozdrawiam

Opublikowano

też bym stawiał na poziom oleju w skrzyni.

mam pytanie, otoż ktorędy dolewa sie olej do skrzyni, wiele razu patrzyłem od spodu ale skrzynia tak brudna ze nic na niej nie widac. Jest tam pare srobek ale nie wiem ktora. No i jak tam wlać ten olej? Mile widziane jakies zdjęcia. pozdrawiam

Opublikowano

wernus :search: korek wlewu znajduje się po prawej stronie skrzyni czyli od strony pasażera, a korek spustowy znajduje sie na spodzie skrzyni.

Od strony prawej- czyli pasażera szukaj na skrzyni nalepki z wskazaniem oleju jaki powinien być w Twojej skrzyni. Są rózne kolory nalepek: pomarańczowa, żółta i zielona i każda oznacza inny rodzaj oleju jaki powinienes wlać do swojej skrzyni.

W 90% przypadków jest to olej ATF Dextron II może też być Dextron III.

Ale sprawdź to sobie na pewno. A o olejach do skrzyni, dyferencjału, wspomaganiu już kiedyś pisałem więc poszukaj w moich postach.

Zastanawiam się czy to uderzenie podwoziem o którym piszesz nie przestawiło lekko podpory skrzyni albo nie uszkodziło poduszek i stąd te problemy.... a może jak przytarłeś o coś to zrobiłeś dziurke i olej Ci sie wylewa i skrzynia ciężkjo chodzi - sam mówisz ze skrzynia uświniona.

Lepiej ją dobrze wyczyść i oglądnij, podpore z poduszkami również. Możesz przy okazji wymiany oleju popsikać jakim smarem w sprayu na osie wybieraka.

Pozdr

Sprzedam felgi aluminiowe 15"
Opublikowano
Ja chciałem tylko sie podpiąć do tematu żeby osoby wchodzące pod ten problem wiedziały odrazu jak sobie z nim poradzić, a przy okazji samemu sie dowiedzieć :roll2: