Skocz do zawartości

wspomaganie kier.- wycie i wyciek. POMOCY

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam.

Dzis wyjezdzajac z pracy po odpalniu auta uslyszalem wycie, na miejscu gdzie stalem byla duza plama oleju. Obadalem wszystko i zauwazylem ze cieknie mi gdzies od spodu lub za pompa wspomagania, albo walnela pompa albo przewody gdzies bo juz wczesciej lekusko mi sie tam pocil i pociekiwalo.

Mam takie pyt. Mniej wiecej w ktrym miescu w okolicy pompy moglo cos walnac? Jesli to przewod to czy da sie go gdzies dokupic lub naprawic i czy jest tam jakies duze cisnienie na tych wezach??

Opublikowano

Miałem taki przypadek w innym autku. W trakcie jazdy przy mocniejszym dohamowaniu nagle zaczęło coś buczeć jak kręciłem kierownicą dojechałem na miejsce - tym bardziej że nie miałem daleko już. Po dojechaniu zauważyłem że od wewnętrznej strony felga jest cała ubabrana od jakiejś cieczy.

Podjechałem do mechaniora...zostawiłem autko...pobadał (pompa okazała się cała) i wyszło że jak był ściągany przedni zderzak to ktoś źle poskładał manele a z przodu w zderzaku między plastikami szedł przewód który pełnił rolę chłodnicy tylko że miał być tak ułożony żeby nie pocierał sie z plastikami :? zdziwiłem się trochę że plastik kontra przewód (jakiś chyba stop aluminiowy) przegrał przewód. :shock: Stąd na przetarciu pojawił się wyciek. U mnie na szczęście skończyło się na zaspawaniu tego przewodu i poprawnym jego ułożeniu oraz wymianie płynu hamulcowego :)

Opublikowano

oki juz wiem...walnal mi waz tam gdzie jest zakuty i potem przykreca sie go do pompy...

mam pytanie da sie go jakos zakuc na nowo albo ewentualnie opaska zaciskowa spaiac?? Wytrzyma cisnienie??

• 1 miesiąc temu...
Opublikowano
Kolego a mógłbyś jakoś opisać jak to naprawiłeś bo mnie się też poci na przewodach przy zbiorniczku, a jak chciałem je kupić w ASO to po usłyszeniu ceny przez tydzień nie mogłem dojść do siebie te przewody oryginalne kosztują razem 800zł.
BMW forever!!!
Opublikowano
Kolego a mógłbyś jakoś opisać jak to naprawiłeś bo mnie się też poci na przewodach przy zbiorniczku, a jak chciałem je kupić w ASO to po usłyszeniu ceny przez tydzień nie mogłem dojść do siebie te przewody oryginalne kosztują razem 800zł.

umnie sie okazalo ze 1 to waz, a 2 to ta rurka/chlodniczka sie przetarla o lape od wspomagania....

waz kupilem ciscieniowy o takiej samej srednicy i zawiozlem do goscia to zakuwa i mi zakul tylko musialem sobie ten kruciec dotutowac co sie przykreca do pompy...

rurke/chlodniczke zalalem w przetartym miejscu brazem i po klopocie...

a przy zbiorniczku zalozylem nowe opaski o porzadnie skrecilem...

Opublikowano
Dzięki za odpowiedź ja w święta to rozmontuję i zobaczę dokładnie gdzie leci bo wydaje się że z tych opasek, ale pewien nie jestem jak coś to zdam relację.
BMW forever!!!
Opublikowano
No i rozmontowałem to wspomaganie wymieniłem opaski zaciskowe i w jednym miejscu założyłem na wszelki wypadek bandaż silikonowy, ale na 90% wydaje mi się że puszczały obejmy a fabrycznych się zacisnąć raczej już nie dało więc obie wymieniłem na chwilę obecną nic nie cieknie.
BMW forever!!!