Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)
Schaltkreis 10 To u znajomego na programie diagnostycznym wypisalo...? Czy wie ktos co to oznacza? Probowalismy wykasowac blad airbaga... przypuszczalnie to cos z nim wspolnego... Pozdr! Edytowane przez Pablo323i
Wszystko ponizej 6 cylindrow do kosiarki sie nadaje... ;D
Opublikowano
Hmm... O diagnostyce niemam zielonego pojecia... Moge napisac tylko to, co pokazal komputer... Naprawde nikt niema chocby podejrzenia co by to moglo byc...? :(
Opublikowano
Hmm... O diagnostyce niemam zielonego pojecia... Moge napisac tylko to, co pokazal komputer... Naprawde nikt niema chocby podejrzenia co by to moglo byc...? :(

Ja moge jedynie powiedziec ze bład nr 10 airbagów to:

CRASH SENSOR TRIGGERED - FRONT RIGHT - Check the sensor,

wires and connections for breaks, shorts or defects. Delete faults in

memory, drive vehicle over 15 mph, then rerun diagnosis.

Mam przypuszczenia jednak ze to jakas centralka. Opisz cos wiecej, swieci sie kontrolka airbag ? masz jakies problemy z autem ? powypadkowe ?

Xdrive

Koder

Opublikowano
Chyba oto wlasnie chodzilo...!! Kupilem bite, prawy bok, dwoje drzwi, slupek, prog... airbag z drzwi i kurtyna otwarta. Bylem tu w niemczech u znajomego, ma jakies oryginalne programy BMW i siedzi w tym troche... Wszyscy znajomi do niego do kasowania bledow jezdza, wiec i ja... No swieci Airbag, probowal go skasowac lecz nieszlo z powodu wlasnie tego ''Schaltkreis 10'' powiedzial ze niewie co to... ale mozliwe ze jakis czujnik udezenia czy cos, choc wiezyc mu sie niechce bo byly one zakladane glownie w modelach na USA (Dodam ze gosc pracuje w BMW, ja zreszta tez :) A wiec co Twoim zdaniem powinienem zrobic? Trzeba jakis czujnik wymienic? cos innego skasowac? Za jakakolwiek pomoc bede bardzo wdzieczny...!! Pozdr! :hand:
Opublikowano
aha, dodam jeszcze ze mam zepsuty termostat, ale chyba niewiele ma jedno z drugim wspolnego... :wink:
Opublikowano
uff... czytam i czytam... znalazlem cos o sensorze poduszki bochnej, tylko ze za nic niemoge sie dowiedziec gdzie to ustrojstwo ma sie znajdowac... Czy niewie ktos cos wiecej na ten temat...? Chcialbym sie z tym jak najszybciej uporac... Denerwuje mnie ten czerwony punkt na desce rozdzielczej :? Z gory dzieki za porady! Pozdrawiam! :hand:
Opublikowano
uff... czytam i czytam... znalazlem cos o sensorze poduszki bochnej, tylko ze za nic niemoge sie dowiedziec gdzie to ustrojstwo ma sie znajdowac... Czy niewie ktos cos wiecej na ten temat...? Chcialbym sie z tym jak najszybciej uporac... Denerwuje mnie ten czerwony punkt na desce rozdzielczej :? Z gory dzieki za porady! Pozdrawiam! :hand:

Sensor znajdziesz pod siedzeniem pasazera, pod dywanikiem, jest przymocowany do belki karoserii. Musisz wyjąć fotel, zdjac listwe progową, zdjac listwe na słupku (wystarczy zeby dojsc do czujnika). Odchylasz wykladzine i masz dostep. Wymien najlepiej na nowy. Ja robilem to u siebie ale pod fotelem kierowcy, wymienilem na sprawna uzywke i skasowalem bład. U mnie wyswietlalo sie jako blad nr 14 i eweidentnie bylo to to. Przy takim rozbiciu jak jak opisujesz, wyzwoleniu mogl ulec nie tylko ten czujnik, no ale skoro komp nie pisze nic wiecej proponuje zaczac od tego. Jesli kolega chce, znajde tą częsc na realoem (jesli auto z 99r to jest sensor produkcji TEMIC, obecnie tej czesci juz nie produkują)

Xdrive

Koder

Opublikowano
Wielkie dzieki kolego, probowalem na realoem tego poszukac ale ''my englisz not gut...'' :) Powiedz, jaki zaminnik tej czesci bys proponowal? Czy jak wyjme siedzenie to nie wyskoczy mi blad jakiegos innego czujnika...? na allegro znalazlem taki sensor i jest on firmy BOSCH ( http://moto.allegro.pl/item311107966_bmw_e46_sensor_poduszki_bocznej.html ) Niewiem czy to to samo czy moze po numerach nadwozia trzeba tego szukac...? Jak myslisz, co innego (elektronicznego) jeszcze moglo oberwac...? Bo nie wyskoczyl zaden inny blad, na szczescie... :lol: Dzieki za pomoc! Pozdr! :hand:
Opublikowano
Wielkie dzieki kolego, probowalem na realoem tego poszukac ale ''my englisz not gut...'' :) Powiedz, jaki zaminnik tej czesci bys proponowal? Czy jak wyjme siedzenie to nie wyskoczy mi blad jakiegos innego czujnika...? na allegro znalazlem taki sensor i jest on firmy BOSCH ( http://moto.allegro.pl/item311107966_bmw_e46_sensor_poduszki_bocznej.html ) Niewiem czy to to samo czy moze po numerach nadwozia trzeba tego szukac...? Jak myslisz, co innego (elektronicznego) jeszcze moglo oberwac...? Bo nie wyskoczyl zaden inny blad, na szczescie... :lol: Dzieki za pomoc! Pozdr! :hand:

Czesc ktora znalazles to jest nowy zamiennik tego TEMIC, wyglada prawie identycznie, ale ten ktory masz popsuty w aucie jest troszke wiekszy i prawdopodobnie ma inna wtyczke, chociaz na zdjeciu wyglada na to samo (trzebaby fizycznie sprawdzic - moze pasowac). Ja zalozylem taki jak mialem, wymontowany z jakiejś innej 1999r (nie chcialem problemow).

link do czesci:

http://www.realoem.com/bmw/showparts.do?model=AL71&mospid=47634&btnr=65_0488&hg=65&fg=65

tutaj widac to troche lepiej:

http://bmwfans.info/original/E46/Lim/320d-M47/ECE/L/N/1999/07/mg-65/ill-65_0488/

Jesli wywalilo poduszki, to oczywiscie musisz je zmienic na nowe, i prawdopodobnie wymienic centralke wraz z adaptacja (bo zapamietala blad). Ale tak jak mowie, zacznij od tego i wykasowania błedu

Aha, fotel mozesz spokojnie wyjac i porozlaczac wtyczki, ale rob to na odlaczonym akku albo bez kluczyka w stacyjce

Podesle jeszcze link do minimum wiedzy ktore warto przyswoic zanim sie zacznie grzebac:

http://www.airbag.com.pl/systemy/artykul.htm

Xdrive

Koder

Opublikowano
Dzieki za info! Postaram sie tez o oryginal, choc tutaj moze byc o to ciezko, pozostaje tylko internet... Masz moze pojecie ile by to kosztowalo? ta cena na allegro niejest jeszcze taka straszna... niewiem jak to z oryginalem bedzie wygladac... Mysle ze to powinno zaradzic, bo z tego co zrozumialem to ten blad dotyczyl obwodu, wiec jak sie go nowym sensorem zamknie to powinien blad sie dac skasowac... Jeszcze raz dziekuje Ci za pomoc!! :modlitwa: Jek masz jeszcze jakies info dotyczace tej ''choroby'' to wrzucaj... ;) Pozdrawiam!!
Opublikowano
Jesli chcesz to znajomy handlarz ma taki jak potrzebujesz za 50zl, za tyle zhandlowal mi ten lewy pod fotel kierowcy. Nie wiem tylko czy jest sens to zalatwiac bo wysylka za granice to koszmat. Nie mniej jednak mysle ze moglbys sprobowac z zamiennikiem

Xdrive

Koder

Opublikowano
Z tym to akurat problemu by nie bylo, moglby to na polski adres wyslac. Znajomi jezdza do polski co wekeend i by mi to przywiezli, powiedz tylko czy za pobraniem to moze wyslac, bo niechce matki po pocztach ganiac... No i zeby ten sensor byl ok... :| niechcial bym miec walka... Dzieki, pozdro! :hand: