Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Zna ktoś może rozmiar ET w BMW E39?

Czy felgi od tego modelu będą pasowały do E36?

Proszę o szybką pomoc, gdyż zależy mi na czasie.

Pozdrawiam.

Opublikowano

W zasadzie nie pasują - to jest szybka odpowiedź ;) - mają mniejsze ET - 20-26

Ale na upartego ... :think:

Sebastian. Dawno temu ... E34 524td.

Obecnie: E38 735iL i E46 330i SMG oraz ... Toyota Prius, Ford Probe 2.5V6 (wszystkie LPG ;) ), a także moto: Yamaha XV250 i Gilera DNA

Stronka

(Nawigacje i audio do BMW E38/39/46/53/83)

Opublikowano
W zasadzie nie pasują - to jest szybka odpowiedź ;) - mają mniejsze ET - 20-26

Ale na upartego ... :think:

:) Dzięki, za naprawde expresową odpowiedź :)

Mniejsze ET oznacza, że będą obcierać o nadkola ?

A gdyby je troszeczkę przetoczyć przy mocowaniach, tak żeby nie obcierały?

Czy przypadkiem nie uzyskał bym efektu pierścieni dystansowych?

Czy może to mieć jakieś odzwierciedlenie w eksploatacji pojazdu, np. większe zużycie zawieszenia?

Poprosze o jakieś za i przeciw :)

Opublikowano

To są za duże experymenty - musiałbyś ztoczyć ok. 20-25mm, mogłoby to zbyt mocno osłabić felgę. Poza tym nie wiem czy mają takie same średnice "centrujące" (zapomnaiłem w tej chwili, jak się to nazywa ...) - tego otworu pośrodku felgi. Jak w E39 są większe to "pół biedy", ale mniejsze, to też by trzeba przetaczać ...

Pierścienie dystansowe robią odwrotny "efekt" zmniejszają ET.

Dla zużycia zawieszenia raczej nie ma wielkiego wpływu, najważniejsze aby nie ocierały. Ale najlepiej musieliby odezwać się praktycy w E36, którzy zakładali felgi o mniejszym ET.

Obecnie: E38 735iL i E46 330i SMG oraz ... Toyota Prius, Ford Probe 2.5V6 (wszystkie LPG ;) ), a także moto: Yamaha XV250 i Gilera DNA

Stronka

Opublikowano
To też pisałem ;), ale jeżeli E39 ma większą średnicę, to możnaby założyć pierścienie centrujące. Ale i tak uważam, że to już za dużo "eksperymentów".

Stronka

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Do tego dołóż, że przy zbyt dużym rozstawie w porównaniu z fabrycznym dostają w kość łożyska kół i... zapomnij o wygodnym prowadzeniu - każda dziura i każda koleina będzie wyczuwalna na kierownicy - dość konkretnie (autopsja).

Dopasuj felgi (ET) to nie będziesz miał problemów.

Kai