Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam.

Zabieram się do wymiany wszystkich płynów w samochodzie.

Proszę o wpisywanie co każdy poleca do BMW 530D 2000r.

Podam kilka pytań i proszę o odpowiedzi.

Mam nadzieję że ten post innym pomoże podczas wymiany płynów.

1)Jaki olej do silnika i ile go potrzeba :?:

2) Jaki olej do automatycznej skrzyni biegów i ile go potrzeba :?:

3) Jaki olej do dyferencjału na tył i ile litrów :?:

4) Jaki płyn chłodniczy i ile litrów :?:

5) Jaki płyn hamulcowy i ile potrzeba :?:

Piszę ten post z myślą o innych jak i o mnie. Na pewno przyda się tyle informacji w jednym miejscu.

Pozdrawiam.

Opublikowano

http://www.e34.de/vin/

Tam znajdziesz odpowiedź na ilości potrzebnych płynów wystarczy wpisać siedem ostatnich cyfr z kodu VIN a co do producentów płynów ja ze swojej strony powiem tak. W Polsce często się zdarza że oleje róznych marek są rozlewane w tej samej rozlewni, różnią się tylko nalepką, przychodzą w beczkach a potem konfekcja i na półe. Nie wiem czy warto polecać Castrole Mobile skoro potem można się dowiedzieć że to i tak wszystko z jednego miejsca.

Opublikowano

Tam znajdziesz odpowiedź na ilości potrzebnych płynów wystarczy Nie wiem czy warto polecać Castrole Mobile skoro potem można się dowiedzieć że to i tak wszystko z jednego miejsca.

A skad to info? Wydaje mi sie, ze to kolejny polski "urban legend"...

pozdrowienia

Krzysztof

Opublikowano

Tam znajdziesz odpowiedź na ilości potrzebnych płynów wystarczy Nie wiem czy warto polecać Castrole Mobile skoro potem można się dowiedzieć że to i tak wszystko z jednego miejsca.

A skad to info? Wydaje mi sie, ze to kolejny polski "urban legend"...

To nie żadna legenda tylko prawdziwa opowieść która pracuje w rozlewni oleju na tzw produkcji. Nie chcesz wierzyć nie musisz. Nikt Ci nie karze a już tymbardziej ja. Stać Cię to możesz przepłacić :)

Pozdrawiam

Opublikowano

Na razie ustaliłem tyle.

1) Do silnika potrzeba 6.50 litra oleju. Tylko pozostaje odpowiedz jaki :?:

2) Do automatycznej skrzyni biegów potrzeba 9 litrów oleju. Tylko pozostaje odpowiedz jaki :?:

3) Do dyferencjału potrzeba 1.20 litra oleju. Tylko pozostaje odpowiedz jaki :?:

4) Do klimatyzacji potrzeba 9.7 litrów płynu. Tylko pozostaje odpowiedz jaki :?:

5) Płynu hamulcowego potrzeba 1 litr. Tylko pozostaje odpowiedz jaki :?:

Opublikowano
Na razie ustaliłem tyle.

1) Do silnika potrzeba 6.50 litra oleju. Tylko pozostaje odpowiedz jaki :?:

2) Do automatycznej skrzyni biegów potrzeba 9 litrów oleju. Tylko pozostaje odpowiedz jaki :?:

3) Do dyferencjału potrzeba 1.20 litra oleju. Tylko pozostaje odpowiedz jaki :?:

4) Do klimatyzacji potrzeba 9.7 litrów płynu. Tylko pozostaje odpowiedz jaki :?:

5) Płynu hamulcowego potrzeba 1 litr. Tylko pozostaje odpowiedz jaki :?:

Jęsli trzymać się tego co poleca BMW i Instrukcja to:

1. Castrol (syntetyk, nie wiem jak Diesel, ale jak bena to np 0W30 EDGE)

2. Też pewnie Castrol (zalezy od umowy jaką podpisał koncern BMW i z kim i na jaki okres) Ja do poprzedniczki E34 lałem Mobila

3. Mobil

4. Może dla odmiany Castrol :P (ale to nie klima tylko układ chłodniczy, z klimą inna bajka)

5. DOT4