Skocz do zawartości

klinowy a rozrzad ?? gdzie szukac i co ile wymieniac?

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

witam,

mam pytanie odnosnie paskow, ktore widzie pod maska :)....zupelnie sie nie orietuje w temacie, wiec nie wiem, ktory jest paskiem rozrzadu a ktory klinowym, nie wiem nawet czym oba sie roznia (moze to to samo), i czy oba wystepuja w 750-ce. pytam bo jak zagladam pod serducho widze dwa....jeden wyraznie gumowy ( i on wlasnie jest spekany) a drugii z jakiegos wyraznie bardziej trwalszego tworzywa. ten drugi jest , z tego co widze, dluzszy i zawija sie tez na alternator i nie widac na nim zuzycia. ten pierwszy natomiast jest, jak wpsomnialem, spekany i o niego sie boje. nie wymianialem zadnego z tych paskow od kiedy kupilem auto, a i oczywiscie nie pytalem (bo jak zabaczylem to auto to szczena mi opadla i juz nic nie chcialem wiedziec tylko wsiasc i jechac :twisted2: ). teraz niestety sie martwie bo slyszalem ze pekniety pasek rozrzadu to smierc dla silnika...wiec wypenialem...bo ten gumowy jest w nienajlepszym stanie a ma juz zrobione conajmniej 40tysi. Koniecznie musze go wymienic, bez wzgledu na to czy jest, ale zastanawiam sie czy starczy mi na jakies 3tys km trasy, bo wole zrobic to w Polsce a nie u siebie, z wiadomych przyczyn $$$. Czy moge sobie na takie ryzyko ??

bylbym wdzieczny za objasnienie tematu paskow i jesli ktos mial doswadczenia z tym, prosze o pomoc....

z tego cowidze przy wymianie tych paskow jest sporo roboty, co ciasno tak niesamowicie i pewnie trzeba rozbieraz caly przud, wlacznie z chlodnica ???

dzieki, pozdrawiam

michal

Opublikowano
To są paski klinowe, Rozrząd to łancuchy i o nie się nie martw. Jak są mocno spracowane radzę wymienić szybko duzo roboty nie ma, jak ktos sie orientuje pójdzie szybko a i koszty cię nie powalą na kolana.
Opublikowano

aha....

czyli rozrzad jest napedzany lancuchem....ktorego sie raczej nie wymiania, prawda ?? i jest on niewidoczny dla zagladajacego pod maske :)...

zgoolgowalem tez wiadomosci nt paskow klinowych - bede je wymienial, na szczescie nie jest to chyba tak niebezpieczne jak pekniety rozrzad....

dzieki za ta wiadomosc, kamien z serca :)

pozdr,