Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam posiadaczy tylnego napędu.

Nie znam się za bardzo na samochodach i w związku z tym mam parę pytań. Otóż podczas uruchamiania silnika świecą mi się dwie diody prostokątne pomarańczowa i czerwona oraz napis inspection oil service. Czy oznacza to oprócz wymiany oleju także resetowanie ustawień owego inspection oil service, a jeśli tak, to w jaki sposób? Z karteczki przy bagnecie wynika, iż do silnika był wlewany olej Mobil s- czy oznacza to olej synetyczny?Z owej karteczki wynika, iż poprzedni właściciel wymieniał olej po 10 tys., a kolejna wymiana powinna być po przejechaniu 172200 km, ja przejechałam 175400 i dopiero dzisiaj zorientowałam się, że powinnam wymienić olej; teraz też zwróciłam uwagę na komunikat wyświetlany podczas uruchamiania silnika. Proszę o łopatologiczne przedstawienie działań, jakie powinnam podjąć, tzn. poproszę o to sąsiada ale chciałabym wiedzieć co i jak? :wink:

Opublikowano
oznacza to tylko i wylacznie ze trzeba wymienic olej. Olej powinienes zmienic na pewno shell syntetyc 5/w40 jest ok ale edge castrola to kiedys TXT wiec tu niczego oprcz nazwy nie zmienili a TXT to olej dobrej klasy servisowy do BMW pamietaj ze jak cos to 5/w30 lub 5/w40.Roznica cen jest niewielka.Osobiscie uzywam txt albo edge.Tlko pamietaj zeby nie wybrac mobil czy jakis inny bubel do fiatow
Opublikowano

skoro bedzie ci to robił sąsiad(ach ci sąsiedzi :P ) to pewnie zna czynności jakie musi zrobić. Wiec dla pewności dodam że zmieniasz olej o takich samych parametrach-jak był półsyn. np 10w-40 to raczej taki lej, oczywiście marke możesz zmienić-i zrób to :)

co do kasowania inspekcji to wpisz w szukajce "kasowanie inspekcji" :8)

aha i uważaj bo po wymianie poźniej bedzie pewnie wkładał :P i wyjmował :P bagnet :D -pilnuj aby nie zabrudził silnika :mrgreen:

pozdrow

Prowadziłeś kiedyś BMW? To jest adrenalina, to jak narkotyk - wciąga. Jesteś królem świata i nikt ci nie podskoczy :diabel_faja:

Nowe forum BMW tylko dla serii 3

http://www.3er.pl

warto tam być!!!

Opublikowano

Kolezanko...

Koledzy moim zdaniem napisali dosc zawile... ale...

to dobrze ze poprzedni wlasciciel zmienial co 10 tys. Ty rowniez tak rob... to autko Ci dlugo posluzy. Ze tym razem zmienisz troszke pozniej nic sie nie stanie...

Jak wiesz mamy 3 rodzaje oleji.

- syntetyczny ( ma oznaczenie 5w40)

- polsyntetyczny (ma oznaczenie 10w40)

- mineralny (ma oznaczenie 15w40)

Najlepszym oczywiscie jest olej syntetyczny. Ale jest taka zasada ze jezeli milas zalalny syntetycznym to dalej zalewaj syntetycznym a jezeli mialas polsyntetykiem musisz nadal to kontynuwac... i zalwac polsytetykiem. Nie mozesz juz wrocic do lepszego ( syntetyka) wiec dobrze przeczytaj jakie masz oznaczenie (rodzaj) na kartce, tego oleju.

Jezli wymienia Ci sasiad... to polega na tym ze musisz spuscic stary olej. Wymienic filtr oleju oraz najlepiej filtr powietrza. Zalewasz nowy olej i tyle.

Co do tej Inspekcji Oil service i tych kwadracikow. One na poczatku sa zielone z czasem gasna az dojda do zoltego i czerwonego. Maja przypominac kierowcy o wymianie oleju.

Po wymianie zeby od nowa ustawic te zielone kwadraciki trzeba albo grzebac pod maska przy komputerze laczac odpowiednie styki - czego Ci nie polecam. Albo podjechac do jakiegos duzego serwisu samochodowego albo firmy wymieniajacej oleje i poprosic o zresetowanie tego od nowa. Maja tam czesto taki kluczyk serwisowy ktorym po przekreceniu kasuja. Kobiecie pewnie zrobia to za darmo albo wezma na kawe ;)

jak cos nie jasne to pytaj ;)

prosciej juz sie chyba nie da :P ;)

PS. przepraszm jezeli sa bledy albo zdanie nie logicznie - spieszylem sie...

Opublikowano
"Inspekcję" i "oil service" możesz skasować samemu - było sporo o tym na forum - ja jednak wybieram opcję nr 2- kasowanie u mechaniora zamyka się w kwocie 20-25 zł - ja osobiście robię to po każdej wymianie oleju- teraz a propo wymiany oleju - to co dokładnie pisze na tej "karteczce" -bo ponieważ może pisać "mobil super s" ewentualnie "mobil formula s"-chociaż powiem szczerze że oba oleje to półsyntetyki-oznaczenie 10W40- wymień olej - przy okazji filtr oleju -ceny zaczynają się od 15 zł- jak wymienia sie olej zapewne wiesz- i po wszystkim skasuj inspekcję ewentualnie jedź na jej kasowanie.
masqo