Skocz do zawartości

smród topionego plastiku?

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam

Taka historia, rano na przy wyjezdzie z garazu mam dosysc ostry podjazd w góre. Kiedy wyjezdzalem nie otworzyla mi sie brama i sila rzeczy zatrzymalem sie na górce. Zeby ruszyc musialem mu dac ostro w gaz, wyjechal.. ale pojawil sie z komory silnika smród takiego palonego/topionego plastiku. Napewno mialo to zwiazek z tym ze silnik byl zimny.

Zapach dochodzi mniej wiecej z okolic gdzie jest bagnet sprawdzania oleju.

Samochod chodzi dalej sobie bez problemu ale nie daje mi spokoju co moglo spowodowac ten smród? Sprzegło ?

pozdr

Opublikowano
Sprzęgło...na bank :norty:
Opublikowano
tez obstawiam ze to sprzeglo
"gaz to byl w oswiecimiu a nie w BMW"...
Opublikowano

Przysmażyłeś lekko tarczę sprzęgła - stąd zapach topionego plastiku.

Jesli sprzęgło się nie slizga to jest OK.

Opublikowano
  • Autor
hmm... a slizgajace sprzeglo poznam po tym ze daje gazu obroty rosna a samochod nie przyspiesza jak powinien... ?
Opublikowano
Dokładnie tak - poza tym powinieneś wyczuć na pedale sprzęgła jak Ci bierze, czy od góry, czy od dołu.
Opublikowano
  • Autor

Ok, dzieki za informacje.

Na szczescie nic sie nie dzieje ze sprzeglem narazie :) Ale widze ze trzeba delikatnie sie obchodzic z tym.

pozdr

Opublikowano
  • Zasłużeni forumowicze
Witam! Niestety wiem dokładnie skąd ten smród plastiku, poniekąd różny od smrodku spalonego sprzegła - nieco słodkawy cos jak spalone ciasteczka. Wewnatrz koła dwumasowego, przy łożysku jest pewien plastik który lubi sie rozpływać na śruby mocujące to koło. w efekcie sprzęgło zacznie działać gorzej - spróbuj wyścigu - nie ma różnicy?