Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam przymierzam sie do kupna samochodu w niemczech przeleciałem to forum i nie znalazłem (moze zle szukałem) odpowiedzi,rady jak najtaniej przywiesc i zarejestrowac tutaj samochód :( Sprowadzany samochód jest na kołach jezdzący wiem ze trzeba wykupic tablice i ubezpieczenie tam na miejscu i tu sie konczy moja wiedza :) moze kto dokładnie opisac ja najlepszym i najtanszym ( sprawy opłat) sposobem go przywiesc .

Cena samochodu to ok 8 tys euro nie wiem czy na umowie tez tyle napisac :)

byłbym wdzieczny za pomoc

Pozdrawiam

E46 2000 r

1.8i

Steptronic

Full Opcja

ślicznotka :)

Opublikowano
Kupujesz w niemieckim wydzuiale komunikacji- tablice zolte 5dniowe z zoltym paskiem tzw- KURZZEITKENNZEICHEN- i jedziesz do pl- jest to najtansza opcja- Lub jesli auto jest jeszcze zameldowane jedziesz do pl na ubezpieczeniu poprzedniego wlasciciela - pozniej spowrotem do niemiec z tablicami i dokumentami zeby go wymeldowac- Ale jesli nie mieszkasz tutaj to raczej taka opcja odpada, takze pozostaje tobie wziasc zolte tablice.
Sprzedam Bmw 320d E46 2001r
Opublikowano
A mozna jechcac do Polski samochodem zameldowanym na Niemca i na jego ubezpieczeniu, a potem odeslac tablice z maly brif zeby wymeldowalal i on przyslal mi papiery do Polski. Chodzi mi o to, czy moge jego samochodem przekroczyc granice i czy nie bedzie problemy gdyby mnie policja niemiecka zatrzymala.
Opublikowano
A mozna jechcac do Polski samochodem zameldowanym na Niemca i na jego ubezpieczeniu, a potem odeslac tablice z maly brif zeby wymeldowalal i on przyslal mi papiery do Polski. Chodzi mi o to, czy moge jego samochodem przekroczyc granice i czy nie bedzie problemy gdyby mnie policja niemiecka zatrzymala.

Ale czy jest sens tak kombinować wysyłać tablice, dokumenty itp. żeby zaoszczędzić pare euro? moim zdaniem szkoda zachodu.

Kamil
Opublikowano
To auto jest wymeldowane i bez tifu-u :( jak w tym przypadku wygląda sytuacja ? aha a jeszcze kiedys słyszałem ze kupowali auta po 100 euro :) czy to dalej jest mozliwe ? jak tu potem w PL zminimalizowac koszty rejestracji :)

E46 2000 r

1.8i

Steptronic

Full Opcja

Opublikowano

Można też wyrejestrować auto i przywieźć na lawecie.Wpisać na fakture możes sobie tyle ile chcesz,ale:

1)w razie czego skarbówka i tak ma swoje wyceny samochodów

2)w razie czego jeśli Niemiach jest nieuczciwy to zwrócic Ci załóżmy tylko te 100 ojro (no chyba że gdzieś z nim zapiszesz ile naprawde dałeś :twisted2: )

Może być każde auto,pod warunkiem że będzie to BMW...
Opublikowano
To auto jest wymeldowane i bez tifu-u :( jak w tym przypadku wygląda sytuacja ? aha a jeszcze kiedys słyszałem ze kupowali auta po 100 euro :) czy to dalej jest mozliwe ? jak tu potem w PL zminimalizowac koszty rejestracji :)

Kupujesz auto za 8tys euro i niema tuv? Pozostawiam to bez komentarza-

Ale ratuje Cie tylko przewoz auta na tablicach zoltych lub na lawecie

Jesli auto niema tuv to nie dostaniesz tablic celnych tzw z czerwonym paskiem- W jakim rejonie kupujesz samochod? Jesli bedzie jechal do pl przez czechy musisz wykupic zielona karte do tych zoltych tablic.

Sprzedam Bmw 320d E46 2001r
Opublikowano

Więc jest tak:

1.auto nie ma tuv-masz do wyboru tylko kurzzeitken(żółty pasek)lub laweta,

2.auto ma tuv,ale wymeldowane:

-żółty pasek(Kurzzeitken.),

-czerwony pasek(Zollken.),w niegtórych powiatach nawet tańsze niz żółty pasek,

-laweta,

3.Auto ma tuv i jest zameldowane:

-wszystko to co powyzej,

-wsiadasz w auto i smigasz do Polski na papierach Niemca,w razie kontroli okazujesz umowe kupna i auto jest twoje-masz 30dni na przerejestrowanie(te same przepisy jak dla aut kupionych w Polsce),nie musisz jezdzic do Niemiec nic wymeldowywać,obowiązek poinformowania Zullasungstelli(niemiecki WK)ciąży na polskim WK w ktorym zarejestrujesz auto,ty po zarejestrowaniu nie interesujesz sie tym tematem,

Pare uwag dodatkowych:

1.przy zakupie musisz miec bezwglednie komplet dowodów rejestracyjnych,sa dwa rodzaje:

-stary Farzeugbrief(format zeszytu,karta składana na trzy)+Farzeugshein(format naszego dowodu rejestracyjnego),

-Nowy Brief(format a4)zwany teilI+Farzeugshein z nagłowkiem teilII

Miksy stary brief+nowy shein w wiekszosci WK nie przechodza i radze nie wtapiac sie w takie cos,ma byc taki zestaw jak podałem.

-w zeszłym roku rejestrowali u nas auta tylko z briefem i np.kartka wymeldowania obecnie takie auto mozna rozebrac ale na czesci,radze uwazac bo jeszcze ich troche jest na rynku.

2.Zadna skarbowka ani celnik nie wnika w wartosc auta na umowie,akcyze placisz(chociaz jest nielegalna) od sumy na rachunku,umowie itd.tak mowi prawo i zaden pan Heniu z UC lub US nie ma prawa nic z tym robic,zreszta w skarbowym odbierasz tylko papier ze nie musisz placic podatku vat(placisz za to 160zł).pozdro

w razie pytan wal na PW

Opublikowano
Super dzieki :) a co do tego "tifu" to mam zamiar tak czy siak zajechac do ASO w celu przeswietlenia tego samochodu i słyszałem ze tam tez mi zrobia ten cały tif prawda to ? poza tym orientuje sie kto ile kosztuje takie przekopanie auta w ASO bo gdzies tu czytałem ze 800-900 euro :( ale chyba za drogo co ?

E46 2000 r

1.8i

Steptronic

Full Opcja

Opublikowano
Sam tuv(przeglad)wraz z wbiciem w farzeugshein i plakietki na tablice-do 80euro jesli nic nie musi byc naprawiane,myślę ze przy aucie za te pieniadze sprzedajacy powinien zrobic to na swoj koszt,ale oczywiscie to sprawa miedzy wami do ustalenia.Generalnie jesli tuv zrobi niemieckie ASO to auto jak najbardziej ok,ewentualne uwagi(co jest do zrobienia lub co za chwile bedzie)przeczytasz na wydruku z przegladu-taki akapit z uwagami-Bemerkungen mangels.pozdro
Opublikowano

Serdecznie dziekuje za wyczerpujące info :) mam nadzieje ze nie tylko mnie ale i innym userom forum to sie przyda :)

Pozdrawiam All

E46 2000 r

1.8i

Steptronic

Full Opcja

Opublikowano
Radzcie koledze,jako jedna z mozliwosci jechac z niemiec do polski na rejestracjach bylego wlasciciela.Ok.A co on ma zrobic w razie jakiegos wypadku lub nawet malej stluczki w drodze do domu.Pokrycie kosztow naprawy moze wielokrotnie przewyzszyc wartosc auta.Wtedy to bedzie tanio przyprowadzony samochod. :duh:
Opublikowano
i tu sie mylisz ,na okres 30 dni za twoje szkody odpowiada ubezpieczyciel poprzedniego własciciela,UBEZPIECZYCIEL a nie włascieciel,prawo ubezpieczeniowe mamy na szczescie jednolite z unijnym,dodatkowym zazbezpieczeniem moze byc dodatkowe ubezpieczenie oc w Polsce ale jest to zupełnie zbedne ,kosztuje ok 200zł miesiac samochod osobowy,150zł miesiac przyczepa,potrzebny jest tylko wazny niemiecki lub polski przeglad,ale podkreslam jest to zbedne wywalanie kasy.pozdro