Skocz do zawartości

i [wszystkie inne] Diagnoza - na ile skuteczna?

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam

Choc ja jestem zwolennikiem tylko silnikow benzynowych ma pytanie odnosnie diagnoz w ASO.

Ojcu bardzo podoba sie E38 i jest zwolennikiem diesla, aktualnym autem zrobil juz prawie 180 tys. bez zadnej awarii, co prawda kupione auto bylo z salonu. Nasze Clio dci tez jedzdzi bez zarzutu, podobnie jak poprzednie, ktore sprzedalem przy 130 tys.

Powiedzmy tak znajduje auto w super stanie, cena zdecydowanie wyzsza od najtanszych rocznikow tego modelu.

Czy jadac do ASO placac im te piec stow, sprawdza mi auto w tym stopniu, ze przy wlasciwej ekspoatacji i serwisie, najlepszych materialow (filtry, oleje), garazowaniu bedzie sluzyc?

Moze uscisle powiedza mi tak: "wtryski super, pompa super, turbo super" ta diagnoza jest na tyle wiarygodna, ze w przyszlosci zakladam wymiane tylko przeplywomierza?

Czy okreslami wytrzymalosc tych rzeczy przy wspomnianej wlasciwej eksploatacji? Np. "sto tysiecy jeszcze posmiga"

Opublikowano

Witam

Odnośnie pytania związanego z diagnozami w ASO. Otóż z doświadczenia wynika, że serwis jest w stanie stwierdzić aktualny stan konkretnego podzespołu. W mojej ocenie niepoważne jest aby mechanik podał ile jeszcze dany element "pośmiga". To mniej więcej tak jakby powiedział, że te klocki to jeszcze 30 tyś km przelecą - bzdura.

W codziennym użytkowaniu samochodu występuje zbyt wiele czynników niezależnych od użytkowania pojazdu, które bezpośrednio mogą wpływać na żywotność danego elementu. Pomijam oczywiści przypadki losowe - kolizja itp.

Napisałem to w ten sposób, gdyż sam jestem pracownikiem serwisu i czasami trzeba długo tłumaczyć klientowi, że nie da się "precyzyjnie" określić żywotności danej części.

Pozdrawiam :)

Opublikowano
dokładnie tak jak pisze Grafi - serwis jest jedynie w stanie sprawdzić jaki jest stan silnika w momencie kontroli ale nikt nie da gwarancji że zaraz po tym nie pęknie na przykład wał korbowy czy łańcuch
Opublikowano

Grafi dzieki, o to mi chodzilo.

Moze faktycznie zadanie okreslenia trwalosci to dosyc trudna sprawa.

Ale jak ASO jest w stanie okreslic stan tych elementow to mysle, ze daje to jakis poglad na eksploatacje auta w przyszlosci.

Opublikowano
slusznie pisze grafi chce dodac zekazdy z nas jezdzi inaczej ktos na tych klockach zrobi 30000 a inny 15000 diagnosta moze sprawdzic tylko czy dany elemeny nie jest padniety na amen i to nie do konca. radzil bym znalesc zaufanego mechanika ktory te diagnozy bedzie robil za 200 zl mechanike lacznie z komputerem.pozdrawiam
Opublikowano
Kiedyś diagnozowałem A8 2,5TDI. W dniu zakupu było ok. Za tydzień zatarła sie turbina, chociaż tydzień wczesniej wirnik obracał się lekko i nie miał luzów.