Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

witam.

w grudniu a dokładnie 24 grudnia padł mi silnik (2.0i 12V).

Kilka dni temu wymienilismy silnik na 2.5i 12V - przebieg 232 tys zalany 10W 40 (kartka była przyczepiona do silnika).

Zamierzam wymienić olej i stad moje pytanie:

1. ile oleju wchodzi do silnika?

2. jaki najlepiej kupic olej?

pozdrawiam

Mamuuussiu a czemu ci ludzie klęcza?

......... bo to synku jedzie siódemka!

http://img355.imageshack.us/img355/6865/s5000290mz8.jpg

Leokadia, Amelia, Przemek, Marcin

http://7er.pl/customprofilepics/profilepic345_1.gif

WIELE SERC, JEDNO BICIE. BMW PONAD ŻYCIE

www.bmwteam.boo.pl

Opublikowano

Nic tu się nie zmienia w porównaniu do tego, z czym miałaś do czynienia przy 2.0 12V

Oleju wchodzi 4,25 litra (a pomijając puszkę filtra oleju, to 4 litry)

Co do samego oleju... z różnych względów nie mam jeszcze 100% pewności jaki jest najlepszy – ale zawsze decyduję się na półsyntetyk. Przez minione 12 miesięcy przejeździłem na oleju ELF Competition 10W40 semisynt. (to były dwie wymiany w tym okresie). Jest prawie ok. ale, przy zbliżającej się wymianie mam zamiar wlać półsyntetyk Valvoline Maxlife 10W40 – dużo dobrych opinii słyszałem na jego temat – włącznie z taką (nie wiem, czy prawdziwą), że to jedyny „oryginał” z tych dostępnych w Polsce.

Reasumując:

Wlewasz 4 litrową bańkę 10W40 (zagranicznego) i wymieniasz nie rzadziej niż po każdym przejechanym 10tys km.

pozdrawiam

moje BMW (the SILVERY)

E34 520i M20 (R6 12V) Lachssilber Metallic, Chrome-line, 1988r., pasja /klasyk, żółte tablice/

E39 525i M54 (R6 24V) Touring, Titansilber Metallic, Shadow-line, 2000r., daily driving

podpis.png