Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

• Odpowiedzi 53
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowano

A ja sobie dzisiaj jade spokojnie w mieście lewym pasem,na prawym jakiś gosciu w Getzie czy czymś w tym stylu.Wszystko ok,tyle ze potem prawy przechodzi do jazdy prosto a lewy-do skretu, i co?Gościu nagle mi skręca na pas-migacz wrzucił dopiero jak był w połowie na moim pasie :duh: .Dobrze ze za mną nikogo nie było-depnałem po hamulcach i trąbie.Wyprzedzam gościa(i tak musiałem zjechać na prawy),on staje na swiatłach i widze jego wielkie zdziwienie połączone z gestykulacją...Masakra. :mad2:

Gdybym jechał Peugeotem to pewnie bym w niego wjechał i bym sobie zarobił.A jechałem przepisowo.

Może być każde auto,pod warunkiem że będzie to BMW...
Opublikowano
bo kiedyś komuś auto tam rozbije.

... to bedzie płacił.

Kilka miesięcy temu zawracełm na drodze z pierwszeństwem na skrzyżowaniu z osiedlową przy której stoi wielki trójkąt "ustąp" i nawet na jezdni są namalowane trójkąty. Gość wyjeżdzający z osiedla potraktował mnie jakbym skręcał w lewo i pcha się przedemnie na chama. Mogłem bić, zwłaszcza że jechałem starym 124, ale mi ręka drgneła i odbiłem, następnego dnia miałem to samo tylko że wyjeżdzał "złotówa". Ale się gość potem na trąbił i rękami na machał. Najgorsze że mi ręka drgneła bo inaczej miałbym akurat błotnik gratis od gościa, a przydałby się bo lekko zfatygowany już był :mrgreen:

Z tego co sie orientuje to na chodniku trezba zostawic 80 cm przejscia(...)

No nie zupełnie.

Art. 47.

1. Dopuszcza się zatrzymanie lub postój na chodniku kołami jednego boku lub przedniej osi pojazdu samochodowego o dopuszczalnej masie całkowitej nieprzekraczającej 2,5 t, pod warunkiem że:

-na danym odcinku jezdni nie obowiązuje zakaz zatrzymania lub postoju;

-szerokość chodnika pozostawionego dla pieszych jest taka, że nie utrudni im ruchu i jest nie mniejsza niż 1,5 m;

-pojazd umieszczony przednią osią na chodniku nie tamuje ruchu pojazdów na jezdni.

2. Dopuszcza się, przy zachowaniu warunków określonych w ust. 1 pkt 2, zatrzymanie lub postój na chodniku przy krawędzi jezdni całego samochodu osobowego, motocykla, motoroweru lub roweru. Inny pojazd o dopuszczalnej masie całkowitej nieprzekraczającej 2,5 t może być w całości umieszczony na chodniku tylko w miejscu wyznaczonym odpowiednimi znakami drogowymi.

źródło:http://www.v10.pl/prawo/Kodeks,drogowy,-,Dzial,II,-,Ruch,drogowy,1.html#roz5odzial2

Błogosławieni, którzy nie mając nic do powiedzenia, nie ubierają tego w słowa.
  • 3 tygodnie później...
Opublikowano

Wczoraj miałem (dosyć częstą) sytuację.Jade sobie na głownej drodze,z podporządkowanej (nie z przystanku) wyjeżdza autobus i oczywiście co?Mimo że mnie widzi ciśnie na gaz.Ja po hamulcach i trąbie to się łaskawie zatrzymał i tak wystając już sporo na pas. :mad2: Niektórzy kierowcy autobusów są poprostu wredni i jeżdza w myśl zasady "duży może więcej".

Wkurza mnie też jak ktoś jedzie wąską już dwupasmówką i trzyma się bardzo blisko środkowej krawędzi. :mad2: trudno wyprzedzić takiego cymbała zwłaszcza jak dodatkowo jedzie slalomem (omija dziury-wszystko ok dopóki nie wjeżdza na mój pas).

Może być każde auto,pod warunkiem że będzie to BMW...