Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam

Ktos moze orientuje sie co moze generowac dziwne stukniecie podczas hamowania, dosc slyszalny w kabinie, odczuwalny na pedale. Wystepuje czasami podczas bardziej zdecydowanego hamowania dochodzacy z okolicy przodu samochodu. Autko to 316 compact z 96r.

marcin

Opublikowano

Nie, nie: )

Az takim laikiem to nie jestem, jest to jedno dosc mocne i glosne stukniecie, hamowanie nie musi byc az tak zdecydowane zeby zadzialal abs.

Opublikowano

Stukniecie towarzyszy przy kazdym hamowaniu? U mnie wystepuje cos podobnego w tym samy modelu :think: Podczas jazdy, zwykle w korku czy przy hamowaniu z niewielkich predkosci slychac stuk, tyle ze u mnie nie czuc tego na pedale. Jest to taki gluchometaliczny dzwiek... Bylem z tym na szarpaku, wytrzepali mi samochod z kazdej strony i wyszla diagnoza jedna, laczniki stabilizatora do wymiany (reszta zawieszenia nie ma najmniejszych luzow), wymienilem ale nie przynioslo to poprawy, z poczatku jakby ucichlo ale wrocilo jednak, podejrzewam ze sa to stuki klockow hamulcowych jako ze charakterystyczne jest ze wystepuje u mnie stukot tylko i wylacznie jak np. nieco sie stocze do tylu i przyhamuje (klocek jakby sie cofnie) i przyhamuje potem jadac do przodu to stuknie, a jak juz raz przyhamuje do przodu to pozniej nie stuka. Nie mowie ze masz to samo, ja mam pewnosc teraz ze zawieszenie jest w 100% sprawne a mimo to stuka, u siebie obstawiam klocki, co moze byc u Ciebie, nie wiem aczkolwiek nie wadzi sprawdzic na szarpaku bo jak czuc Ci na pedale to warto sie zainteresowac, a koszt takiego sprawdzenia to 20 zl wiec nie ma co oszczedzac, a na naszych pieknych drogach moze w zawieszeniu pasc wszystko, a jednak troche tych gumowo-metalowych czesci mamy wiec warto przejrzec dla spokoju ducha :) Pozdrawiam!

Tutaj masz link do mojego tematu odnosnie tegoz podobnego problemu, moze cos Ci pomoze:

http://www.bmw-klub.pl/forum/viewtopic.php?t=68373&postdays=0&postorder=asc&start=0

Opublikowano

Stukniecie jest raz na kilka, kilkanascie hamowan, choc ostatnio coraz czestsze, klocki i tarcze calkiem niedawno wymienialem, moze faktycznie cos z wahaczami. Widze ze czeka mnie wizyta w warsztacie.

Pozdrawiam i dzieki za pomoc.