Skocz do zawartości

Demontaż panela klimatyzacji manualnej - pomocy!!

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Jestem po lekturze ponad 10 stron z postami (nawet nie wiem ile tematów wychodzi na stronę) i ... nic. Otóż, szanowni koledzy, znalazłem powód z którego moja klimatyzacja/wentylacja/ogrzewanie zamierały. Efekt był taki że po kilku sekundach od uruchomienia, gasła kontrolka od klimy i nie dawało się uruchomić żadnego urządzenia (klima, szyba, recyrkulacja). Nie reagowało również na zmianę nawiewów i temperatury.

Po próbie wymontowania i solidnej szarpaninie, wszystko wróciło do normy - liczę więc że powodem był słaby kontakt. Niestety nie udało mi się wyjąć panela. Po rozkręceniu jak do wymiany żarówki, część "zasadnicza" pozostawała za ramką i ani do tyłu ani do przodu. Czy ktoś wie co trzeba jeszcze rozkręcić (np. całe poszycie tunelu, które podchodzi aż pod panel - ale jak??) i w którą stronę to ustrojstwo wyjąć. Bardzo się ucieszyłem że klimka działa, teraz jednak trzeba utrwalić efekt.

Pomóżcie pls.

Opublikowano
eeee... naprawdę nikt tego nie robił. A może ktoś ma jakąś inna koncepcję. Po kilku włączeniach i samoczynnych wyłączeniach klima działa do ponownego wystudzenia auta. Pomóżcie pls
Opublikowano

Mi się wydaje, że jak wyciągniesz komputer pokładowy to odsłoni Ci się jakaś śrubka czy coś i wyjmiesz panel klimatyzacji.

Komputer wyjmiesz wkladając palec pod komputer - sięgasz w tą małą pułkę na duperele pod kompem i klimą, a przed dźwignią zmiany biegów.

http://www.ee.pw.edu.pl/~andrzem1/bmw/ - moja Bumcia ;)

http://www.ee.pw.edu.pl/~andrzem1/bmw/spalanie.gif

Opublikowano
Wyjmiesz wyjmiesz... musisz wziasc srubokreta i podwadzic po bokach i wyjdzie. Niedawno wyjmowalem u siebie zeby wyjać zarowke bo sie spalila.Umeczylem sie z tym ale dalem rade ;)
Opublikowano
heh.. dzięki, ale panel przedni do wymiany żarówki wyjąłem bez problemu. Sprawa dotyczy tej pozostałości do której podpięte są kable. A komputer oczywiście był wymontowany.
Opublikowano
Najpierw odkręcasz sam panel przedni. Następnie cały mechanizm trzeba popchnąć do wewnątrz deski i później jakoś wyciągnąć np wnęką radia itp., nie jest on przykręcony żadnymi ukrytymi śrubami, ale trzeba sie namęczyć żeby to wyjąć. Z tyłu jest kilka wtyczek elektr. w tym jedna z którą trudno sobie poradzić (trzeba użyć śrubokręta i wysunąć taki plastikowy zatrzask na wtyczce), należy też odpiąć linkę sterującą kierunkiem nawiewu.
www.turboBMW.pl
Opublikowano

Dzięki. Jakoś wyjąć próbowałem i było ciężko więc myślałem że trzeba jeszcze coś rozkręcić. Przez panel radia nie wyjmę bo na jego spodzie mam półkę zamykającą dół wnęki radia aż do końca.

Pozdr