Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
buduje sobie rajdówke (E-30 318IS) tylko niemam pomysłu na układ wydechowy. wiem ze musze miec kata ale co pozatym to niewiem. auto niemoze byc za głosne ze wzgledu na przepisy ale za ciche to tez nie wesoło. jesli ktos budował taki układ kiedys bede wdzieczny za rady.
Opublikowano

Witam

Słuchaj wg mojej wiedzy to od kolektora wylotowego do katalizatora nie możesz nic zmieniać , natomiast za katalizatorem możesz wstawić przelotowy tłumik samą rurę cokolwiek . Dowiem się więcej i ci dam znać . Jeżeli budujesz auto to musisz trzymać sie wg Homo. Jeżeli chciałbyś szpere daj znać bo zamawiamy dość dużą ilość z Niemiec . A tak zapytam coś już zrobiłeś w Isie ?

Opublikowano
za szpere dziekuje juz mam :) (a po ile wychodzi taka z niemiec bo kolega moze bedzie zainteresowany - tez ma isa rajdówke) co do budowy to jutro lub w piatek konczy sie klatka czekam na 1 kubełek i w droge po wydech, i tu cały problem bo to ze moge władowac za katem tylko rure to wiem ale to bedzie zbyt głosne a załacznik "J" ogranicza db tylko niewiem do ilu. chce zainstalowac jakis tłumik końcowy zeby było głośno (na oesie niechce miec niespodzianki ze ktos mnie niesłyszał) ale zeby łba nie urywało i mozna było dojechac na ten oes.
  • 2 tygodnie później...
Opublikowano

Dla wszystkich budujacych ISa do rajdowania:

-jesli chcesz miec auto na codzien a od swieta do rajdowania zeby głowy wygarem nierozwaliło to nalezy zostawic seryjnego kata i przelotówke a zamiast koncowego wstawic rure 50

-jesli ma byc troszke głosniej i zgodnie z przepisami to nalezy wstawic kata metalowego do ISa najlepszy jest taki od 1500cm' do 2500cm' oraz przelotówka (seryjna jest cicha) i na koniec wstawic rure 50

- ostatnia wersja jest prosta, metalowy kat a reszta to rura 50

Kazda z danych wersji mozna przed BK wyciszyc tłumikiem rurowym :)