Skocz do zawartości

Wentylator klimatyzacji jaki??wymiana???

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
od strony zderzaka,ale łatwiej sprawdzić odpinając kostkę od chłodnicy tak jak napisałem.Niestety u ciebie to nie zadziała

zbigniew pisze ze sie da sprawdzic,ty ze nie...dlaczego u mnie przy trzech pinach ma to nie zadzialac???

sam juz nie wiem normalnie zglupialem

czyli reasumujac-wyjac schowek, sprawdzisc bezpieczniki.potem przekaznik pod filtrem po stronie kierowcy.

potem dobiore sie do wentylatora.

najlepsze z tego jest to ze bede grzebal nie w swoim aucie i jak cos nie wyjdzie to kolega pojedzie do elektryka he he

a doswiadczenia zostana dla mnie

WYPRZEDAŻ CZĘŚCI E30 E34

CZĘŚCI ZA GROSZE-skrzynie od 250zl,mosty tylne od 150zl,zawieszenia,blachy

#####Kasacja aut#####

tel.787482121

gg 208272

• Odpowiedzi 55
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
od strony zderzaka,ale łatwiej sprawdzić odpinając kostkę od chłodnicy tak jak napisałem.Niestety u ciebie to nie zadziała

zbigniew pisze ze sie da sprawdzic,ty ze nie...

czyli reasumujac-wyjac schowek, sprawdzisc bezpieczniki.potem przekaznik pod filtrem po stronie kierowcy.

Ja sugeruje się tym co pisało na forum,ja sam kiedyś miałem duże problemu z klimą ale forum uratowało mi d...O wentylatorze trzy pinowym pisało że jest bezstopniowy nie ma biegów tylko zwiększa swoja prędkość automatycznie wraz ze wzrostem temperatury w kładzie klimatyzacji i jest sterowany jakimś sygnałem z ecu.Zrób po prostu jak uważasz.

Opublikowano (edytowane)

Ja sugeruje się tym co pisało na forum,ja sam kiedyś miałem duże problemu z klimą ale forum uratowało mi d...O wentylatorze trzy pinowym pisało że jest bezstopniowy nie ma biegów tylko zwiększa swoja prędkość i jest sterowany jakimś sygnałem z ecu.Zrób po prostu jak uważasz.

tez nie czytasz co pisze...ja dolaczylem puzniej i nie czytasz tego co opisywalem....zajmuje sie chlodnictwem a z wyksztalcania elektr. a pisze jak najprosciej sprawdzic wentylator...nie ma roznicy ile ma pinow bo to sa tylko ilosci obrotow a masa to zawsze brazowy :P nie pisze o czujniku tylko besposrednio wentylator jak sie sprawdza :norty:

Edytowane przez zbigniewst
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Ja sugeruje się tym co pisało na forum,ja sam kiedyś miałem duże problemu z klimą ale forum uratowało mi d...O wentylatorze trzy pinowym pisało że jest bezstopniowy nie ma biegów tylko zwiększa swoja prędkość i jest sterowany jakimś sygnałem z ecu.Zrób po prostu jak uważasz.

tez nie czytasz co pisze...ja dolaczylem puzniej i nie czytasz tego co opisywalem....zajmuje sie chlodnictwem a z wyksztalcania elektr. a pisze jak najprosciej sprawdzic wentylator...nie ma roznicy ile ma pinow bo to sa tylko ilosci obrotow a masa to zawsze brazowy :P

Ok.Jacek po prostu sprawdz ten wentyl i daj znać co i jak się rozwiązało,jestem bardzo ciekaw czy jest tak jak mówi zbigniew.

chciałem jeszcze tylko potwierdzić że po 09-1998 nie ma już na 100% rezystorów.

Opublikowano

NO i mamy problem

wentylatory wkladalismy dwa, zaden nie dzialal

na probe wlozylismy moj i bylo OK

TERAZ SZUKAMY TANIO WENTYLATORA

i jeszcze pytanko-czy mozna zamontowac tam cos innego mniej wadliwego?

WYPRZEDAŻ CZĘŚCI E30 E34

#####Kasacja aut#####

tel.787482121

gg 208272

Opublikowano

trójpinowy

wszystkie uzywki albo ledwo zyja albo zaraz zdechna albo :mad2:

u mnie tez szykuje sie wymiana bo wentylator strasznie glosno chodzi :mad2:

WYPRZEDAŻ CZĘŚCI E30 E34

#####Kasacja aut#####

tel.787482121

gg 208272

Opublikowano
trójpinowy

ciekawi mnie ile zycza sobie za nowy co podalem ci stronke....mozna te wentylatory rozbierac :?:

Opublikowano
trójpinowy

ciekawi mnie ile zycza sobie za nowy co podalem ci stronke....mozna te wentylatory rozbierac :?:

napisalem juz do nich maila

uzywka od 200-600 zl-zalezy jaki kto ma dzien :8)

i nie wiadomo ile pozyje

http://www.allegro.pl/item295162022_nowy_wentylator_klimatyzacji_bmw_5_e39_i_inne.html

tylko jest jeden problem-gosc nie m a pojecia o pinach :mad2:

WYPRZEDAŻ CZĘŚCI E30 E34

#####Kasacja aut#####

tel.787482121

gg 208272

Opublikowano

na allegro kupic łatwo,ale jesli okaze sie ze nie dziala to czasami problem z reklamacja :norty:

sam nie wiem co kupic, bo w sumie to juz dwa sa potrzebne

WYPRZEDAŻ CZĘŚCI E30 E34

#####Kasacja aut#####

tel.787482121

gg 208272

Opublikowano
to oni maja uzywki :?: a nie nowe....http://www.climateam.com.pl/index.php/cPath/49.

myslalem ze to dobra firma :x

oni maja nowe..zle sie zrozumielismy

narazie czekam na odpowiedz od nich

WYPRZEDAŻ CZĘŚCI E30 E34

#####Kasacja aut#####

tel.787482121

gg 208272

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
trójpinowy

Ja próbowałem rozebrać swój stary i był nitowany czyli niby nie rozbieralny,udało mi sie jednak go otworzyć.Okazało się że oberwane były magnesy i uszkodzony wirnik.

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
na allegro kupic łatwo,ale jesli okaze sie ze nie dziala to czasami problem z reklamacja :norty:

sam nie wiem co kupic, bo w sumie to juz dwa sa potrzebne

Ja zaryzykowałem i kupiłem na allegro rok temu z miesięczną gwarancja i jak na razie chodzi aż miło.Jeżeli cię interesuje cena oryginału to około 1000 złotych.Próbowaliście sprawdzać twój działający wentylator na krótko ??

Wiem że jest w sieci firma która ma bardzo dużo nowych wentylatorów do E39,miałem kiedyś ich stronę.Jak znajdę to podam.

Opublikowano

wentylatory trojpinowe nie wystepuja w zamiennikach

czteropinowe tak i kosztuja okolo 450 zl

czy mozna jakos zalozyc do mnie ten czteropinowy?????

w koncu bedzie nowy a nie uzywany...

bo 1000 zl w serwisie to mi troche szkoda

WYPRZEDAŻ CZĘŚCI E30 E34

#####Kasacja aut#####

tel.787482121

gg 208272

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Znalazłem jeden na allegro trzy pinowy,ale nie wiem czy ci przypasuje.

http://www.allegro.pl/item295378683_wentylator_klimatyzacji_do_bmw_5_e39.html#photo

Co do zmiany z trzy na cztero pinowy to nie pomogę,ale coś mi sie wydaje że byłoby ciężko. Jeżeli masz dostęp do niemieckiego ebaya to tam znalazłem równiez trzy pinowe w bdb stanie

Polecam zadzwonic tu :

http://www.bmwok.pl/

Olbrzymia składnica części do BMW

Opublikowano

ten z alegro 4 pinowy jest po remoncie...ma wymienione rezystory...nie wiem jak ten 3 pinowy :( ja bym zaryzykowal i rozebral te 3 pinowe :P

kolega co podal temat rozbieral i pisze ze magnesy byly luzne a to nie jest problem wkleic :naughty:

Opublikowano
pytanie nastepne-klima manual-po wlaczeniu guziczka jaka musi byc temperatura na zewnatrz zeby sie zalaczyla i zeby zaczal krecic sie wiatrak???

WYPRZEDAŻ CZĘŚCI E30 E34

#####Kasacja aut#####

tel.787482121

gg 208272

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
ten z alegro 4 pinowy jest po remoncie...ma wymienione rezystory...nie wiem jak ten 3 pinowy :( ja bym zaryzykowal i rozebral te 3 pinowe :P

kolega co podal temat rozbieral i pisze ze magnesy byly luzne a to nie jest problem wkleic :naughty:

Umarł również wirnik, dałem do elektryka ale nic sie juz nie dało zrobić

Opublikowano
pytanie nastepne-klima manual-po wlaczeniu guziczka jaka musi byc temperatura na zewnatrz zeby sie zalaczyla i zeby zaczal krecic sie wiatrak???

wedlug instrukcji sprezarka sie zalaczy powyzej ok.5 stopni :roll:

Opublikowano

Umarł również wirnik, dałem do elektryka ale nic sie juz nie dało zrobić

a wiesz dlaczego wirniki sie uszkadzaja :?: jak magnesy puszcza i ktos na sile obraca wirnik :roll: nie zawsze wirnik sie uszkodzi :naughty:

Opublikowano
ponawiam pytanie-czy mozna załozyc wentylator czteropinowy w miejsce trzypinowego????

WYPRZEDAŻ CZĘŚCI E30 E34

#####Kasacja aut#####

tel.787482121

gg 208272