Skocz do zawartości

Wentylator klimatyzacji jaki??wymiana???

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

zadaje pytanie w imieniu mojego kolegi

jaki jest wentylator klimatyzacji w e39 2000 rok 3,0 d????

-trzypinowy ????

po drugie-czy do wymiany wystarczy demontaz zderzaka razem z belka???

WYPRZEDAŻ CZĘŚCI E30 E34

CZĘŚCI ZA GROSZE-skrzynie od 250zl,mosty tylne od 150zl,zawieszenia,blachy

#####Kasacja aut#####

tel.787482121

gg 208272

• Odpowiedzi 55
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowano (edytowane)

-trzypinowy ????

a tu nie sprawdzisz ile ma pinow :?: ...http://bmwfans.info/original/ :P

Edytowane przez zbigniewst
Opublikowano
mi jak wentylator sie połamał w 530D to wymieniłem go nawet bez scigania zderzaka jest tam wystarczajaco miejsca wystarczy wykreic chwyty powietrza co sa od grila

wentylator razem z obudowa przykrecony jest na 4 sruby..

dales rade odkrecic to??????bo jakos tego nie widze na razie....

WYPRZEDAŻ CZĘŚCI E30 E34

#####Kasacja aut#####

tel.787482121

gg 208272

Opublikowano

na to wychodzi inaczej sie nie da....

nie chce nam sie sciagac zderzaka,mamy wiec nadzieje ze sie uda.....

po drugie, jeszcze jedno pytanie-

zanim zaczniemy demontowac-CZY WENTYLATOR KLIMY MA JAKIS BEZPIECZNIK ALBO PRZEKAZNIK????jesli tak to gdzie, bo chcielibysmy to sprawdzic zanim zaczniemy demontowac

WYPRZEDAŻ CZĘŚCI E30 E34

#####Kasacja aut#####

tel.787482121

gg 208272

Opublikowano
nie własnie obudowa była cała wymieniałem sam wiatrak ktory sie przecisnie przez gore a jesli cała obudowe to niestety zderzak musi byc odkrecony :/

no moze i tak bo my musimy wymienic silnik chyba bo nie chodzil juz latem,ale kolega nie mial kiedy bo pracowal w anglii i teraz przyjechal na dwa miesiace i trzeba to zrobic

WYPRZEDAŻ CZĘŚCI E30 E34

#####Kasacja aut#####

tel.787482121

gg 208272

Opublikowano
nie własnie obudowa była cała wymieniałem sam wiatrak ktory sie przecisnie przez gore a jesli cała obudowe to niestety zderzak musi byc odkrecony :/

no moze i tak bo my musimy wymienic silnik chyba bo nie chodzil juz latem,ale kolega nie mial kiedy bo pracowal w anglii i teraz przyjechal na dwa miesiace i trzeba to zrobic

wentylator ma rezystory 1biegu 2 biegu 3 bieg jak jest to besposrednio jest podlaczony...przewaznie wysiada rezystor duzej mocy 1 biegu ktory jest wl. po wlaczeniu klimy lub latem pomaga schlodzic uklad wodny...moze wystarczy wymienic rezystor...pisalem o tym na forum...jak znajde to przesle bo wymienialem....masz bespieczniki %5B640%3A480%5Dhttp%3A//images32.fotosik.pl/79/4d108f49957c3879.jpg.

nr.75 i 76

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano (edytowane)

-trzypinowy ????

Proszę oto wymiana wentylatora-super prosta sprawa,kliknij na skan i sie powiekszy.

http://www.bmw-klub.pl/forum/viewtopic.php?p=352227#352227

Ze zdjęciem zderzaka nie ma najmniejszego problemu,trzyma się na dwóch śrubach i 6 spinkach.Masz wentylator trzy pinowy i nie masz juz rezystorów na 90% ponieważ chyba po 09-1998 wentylator jest sterowany bezstopniowo z ecu.

Edytowane przez piotrek1
Opublikowano
te bezpieczniki od wentylatora znajduja sie w schowku???czy pod filtrem pylkowym???

WYPRZEDAŻ CZĘŚCI E30 E34

#####Kasacja aut#####

tel.787482121

gg 208272

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano (edytowane)
te bezpieczniki od wentylatora znajduja sie w schowku???czy pod filtrem pylkowym???

Pod filtrem pyłkowym jest przkażnik

są jeszcze dwa mocne bezpieczniki 40 i 50A pod schowkiem pasażera dość głęboko,są one na głównym zasilaniu wentylatora.No,i chyba dwa w schowku.

Edytowane przez piotrek1
Opublikowano

a i jeszcze jedno??????

jak najprosciej sprawdzic co sie popsulo, czy wentylator czy co innego,tak zeby nic nie rozbierac i nie demontowac????

WYPRZEDAŻ CZĘŚCI E30 E34

#####Kasacja aut#####

tel.787482121

gg 208272

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Sprawdż bezpieczniki jeżeli ok stawiam na wentylator.Wiem jak sprawdzić wentylator na cztery piny,ale z tego co czytałem gdzieś na forum tego trzy pinowego wentylatora nie da się sprawdzić w samochodzie.

A i nie bój się demontować-naprawdę prosta rzecz.

Opublikowano

no,tutaj bedzie trzypinowy

czyli otwieram schowek, sprawdzam bezpieczniki, jak sa ok, to jedynie mozna sprawdzic czy to wentylator po wymianie na inny?????

WYPRZEDAŻ CZĘŚCI E30 E34

#####Kasacja aut#####

tel.787482121

gg 208272

Opublikowano

ja sie nie boje demontowac, tylko z natury jestem leniwy i najlepiej chcialbym zrobic tak zeby bylo najszybciej

po drugie nie lubie grzebac w autach i robic cos metoda prob i bledow bo wg mnie to potem z tego same problemy :D

powracajac do tematu- w mojej bmw -2001 rok, byl problem z wentylatorem w wakacje i zanim zabralem sie do zrobienia to mu przeszlo i cale lato bylo ok.

i do dzisiaj nie wiem co bylo :D

a poza tym nigdy nie zwracalem na to uwagi, ale wnioskuje ze po wlaczeniu klimy-a w aucie jest klima manual-powinien wlaczyc sie wentylator klimy na pierwszy bieg????

WYPRZEDAŻ CZĘŚCI E30 E34

#####Kasacja aut#####

tel.787482121

gg 208272

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
no,tutaj bedzie trzypinowy

czyli otwieram schowek, sprawdzam bezpieczniki, jak sa ok, to jedynie mozna sprawdzic czy to wentylator po wymianie na inny?????

No i jeszcze przekażnik i te bezpieczniki główne pod głęboko pod schowkiem (najlepiej go wyjąć),znów musisz grzebać w aucie :P .Co do sprawdzenia wentylatora to tak wyczytałem na forum że z tym trzy pinowym to nie tak łatwo.

Opublikowano

ale z tego co wywnioskowalem na forum to i tak bedzie to wentylator :(

bo chyba jest to niestety slaby punkt...

WYPRZEDAŻ CZĘŚCI E30 E34

#####Kasacja aut#####

tel.787482121

gg 208272

Opublikowano

przeczytaj to co pisalem w temacie co podalem....

sprawdzic wentylator mozna rozlaczajac kostke ...ona jest z boku troche schowana ...na brazowy podac - a na reszte pinow po kolei + jak bedzie chodzil na wszystkich obrotach to jest ok. to jest najprostrzy sposob na sprawdzenie wentylatora :P slabym punktem sa te wlasnie reystory obrotow :norty: same wentylatory sa ok.

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano (edytowane)

sprawdzic wentylator mozna rozlaczajac kostke ...ona jest z boku troche schowana ...na brazowy podac - a na reszte pinow po kolei + jak bedzie chodzil na wszystkich obrotach to jest ok. to jest najprostrzy sposob na sprawdzenie wentylatora :P slabym punktem sa te wlasnie reystory obrotow :norty: same wentylatory sa ok.

Ty też nie czytasz innych postów np.tych nad tobą :nienie:

Tak jak piszesz sprawdza się wentylator 4 pinowy i zamiast rozłączać kostkę wentylatora można wyjąć czujnik z chłodnicy i na jego piny podawać prąd-jak jest sprawny to na jednym pinie będzie 1 bieg a na drugim drugi bieg.Powtarzam że chyba po 09-1998 nie ma już rezystorów.

Edytowane przez piotrek1
Opublikowano
Sprawdż bezpieczniki jeżeli ok stawiam na wentylator.Wiem jak sprawdzić wentylator na cztery piny,ale z tego co czytałem gdzieś na forum tego trzy pinowego wentylatora nie da się sprawdzić w samochodzie.

A i nie bój się demontować-naprawdę prosta rzecz.

jak dla mnie to nawet nie 5 minut sprawdzenie :P

Opublikowano

dostep do kostki od wentylatora jest od strony silnika czy od strony zderzaka???

WYPRZEDAŻ CZĘŚCI E30 E34

#####Kasacja aut#####

tel.787482121

gg 208272

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
od strony zderzaka,ale łatwiej sprawdzić odpinając kostkę od chłodnicy tak jak napisałem.Niestety u ciebie to nie zadziała