Skocz do zawartości

Wymiana amortyzator i ... czy powinienem tez sprezyny ?

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Moja bawarka wlasnie dobila do przebiegu 200 tys, niby przy 96.000 km byla ost. raz servisowana, od tego czasu na pewno nikt nie wymienial w niej sprezyn (jezeli wogule kiedys ktos wymienial je ) ... chce teraz wymienic caly komplet amortyzatorow i zastanawiam sie czy powinienem tez wymienic sprezyny ? po czym poznac ze sa do wymiany ? czy moze jest jakis przebieg co ile sie wymienia ? i prosze tez o opinie o takim zestawie na moje potrzeby

http://moto.allegro.pl/item295874973_kompletne_zawieszenie_bmw_3_e36_gh_.html

pozdrawiam

www.rafalnartowski.pl
Opublikowano
Sprężyn nie wymienia się tak często jak amortyzatory. Jak nie ma widocznych oznak że siedzi przód czy tył to jest ok. Ja mam przebieg 211000 i sprężyny w pełni są sprawne.
E 36 320i '96
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Sprężyny wymienia się tylko wtedy, kiedy auto leży na drodze (sklepane życiem sprzężyny) lub kiedy któraś jest pęknięta (wymienia się obie na osi). Jeżeli auto stoi normalnie, nie za nisko, nie masz widocznych przesadnych "minusów" na kołach - nie ruszaj ich.
Kai