Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam Wszystkich.

Mam problem ze zmieniarką w moim BMW. Jest to zmieniarka z 1999 roku o numerze 65.12-8 361 584. Problem jest taki, że po przejściu na CD z poziomu radia nic się nie dzieje a po powrocie na tuner jest dużo głośniej. Co jest ciekawe to nie można przyciszyć, tylko trzeba wyłączyć i włączyć radio jeszcze raz aby można było regulować głośnością. Na dodatek przy próbie wyjęcia kasety na CD ze zmieniarki nic się nie dzieje, chodź jest taki cichy odgłos jakby miała wyjść.

Macie jakiś pomysły?

Opublikowano
Tak - uszkodzona zmieniarka :mrgreen: , daj do jakiegoś elektronika co naprawia zmieniarki niech poogląda - w 1 kolejności trzeba zająć sie tym magazynkiem ...

Sebastian. Dawno temu ... E34 524td.

Obecnie: E38 735iL i E46 330i SMG oraz ... Toyota Prius, Ford Probe 2.5V6 (wszystkie LPG ;) ), a także moto: Yamaha XV250 i Gilera DNA

Stronka

(Nawigacje i audio do BMW E38/39/46/53/83)

Opublikowano
mam takie pytanie, w mojej X5 po nacisnięciu przycisku do wysunięcia magazynku słychac tylko silniczek przez chwilke ale nie wysunie tego magazynku.. Co by to mogło byc??
Opublikowano
U mnie ten sam objaw. Ile wtyczek powinno być podpiętych pod zmieniarke? U mnie są dwa, a gniazda są trzy, tylko że jedno w stylu koncentryka (to właśnie nie jest wykorzystywane).
Opublikowano
U mnie ten sam objaw. Ile wtyczek powinno być podpiętych pod zmieniarke? U mnie są dwa, a gniazda są trzy, tylko że jedno w stylu koncentryka (to właśnie nie jest wykorzystywane).

To gniazdko "w stylu koncetryka" to miejsce na optyczny kabelek do DSP... używane tylko wtedy gdy DSP jest na wyposażeniu.

A problem o jakim pisał też Kolega "R1damii" - najprawdopodobniej zwalony magazynek, albo w nim płyta krzywa lub połamana...

Opublikowano
dzięki, a kolego : "macznik" nie orientujesz sie jakbym mogł awaryjnie wyjąć ten magazynek?? bo tylko słychać napęd ale nie popchnie go :(
Opublikowano
dzięki, a kolego : "macznik" nie orientujesz sie jakbym mogł awaryjnie wyjąć ten magazynek?? bo tylko słychać napęd ale nie popchnie go :(

Cholera wie, ja to bym wyjął, położył na kolanach i rozkręcał...

...

Opublikowano

Ja to rozkręciłem i wyjąłem magazynek. Jest trochę rozkręcania, ale nie jest to takie skomplikowane. Niestety nie doszedłem do tego co jest przyczyną takiego zachowania zmieniarki, ale wiem, że wszystkie płyty które były w środku były ok. Nie wiem w sumie co mam robić.

Do R1damii: A czy jak zmienisz w radiu na CD to jest jakaś reakcja?

Opublikowano
Do Bartasek: JAk zmienie na CD to pisze tylko: No Disc, tak jakby wszystko bylo OK ale nie wysunie magazynka. Czyli tobie tez nie udało się wysunąć magazynka?? (rozkręcenie nic nie dało??)
Opublikowano
Właśnie dało. Zmieniarka lata jak ta lala. W sumie to ja w niej nic nie zrobiłem. Rozebrałem, popatrzyłem i na moje oko wszystko było ok. Jedyne co zrobiłem to wyjąłem ręcznie zbiornik na płyty, wsadziłem go z powrotem. Jest tam też taka łapa, która służy do zwalniania tej zapadki, która trzyma kieszeń na CD. Jak rozebrałem moją zmieniarkę to ta łapa była odsunięta od tej zapadki. Cały ten mechanizm składa się z kilku trybików (białych) i ramienia do zwalniania kieszeni. Ręcznie przesunąłem tą łapę pod ten cyngielek do zwalniania kieszeni i zlożyłem wszystko do kupy. Podłączyłem i wszystko lata jak nowe. Trzeba spróbować, może u Ciebie też pomoże.
Opublikowano
Do Bartasek: miałbym prośbe, czy mogłbys mi tak w skrocie przedstawic to jakos od czego mam zacząć rozbieranie tej zmieniarki? tak po koleii co mam robic.. Bo nie chce czegoś zepsuć. :)
Opublikowano
Masz jeśli dobrze pamiętam 4 śrubki. Z boków są po dwie gumki z każdej strony, one amortyzują całą zmieniarke. Są jeszcze dwie sprężyny przy nastawie położenia zmieniarki pozioma/pionowa. Wszystkie te elementy musisz zdemontować, są jeszcze 3 śrubki, które mocują moduł w który wpinasz wtyczki. Reszta to już w poprzednim poście, a co do kolejności to dokładnie nie pamiętam. Musisz spróbować, na bank dasz rade.